Переклад емоційної промови шведської активістки Грети Тунберг на саміті ООН

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Переклад емоційної промови шведської активістки Грети Тунберг на саміті ООН
14:15, 25.09.19
Територія

Ви вкрали мої мрії і моє дитинство своїми порожніми обіцянками»: переклад емоційної промови шведської активістки Грети Тунберг на саміті ООН.

Минулого року шведська школярка Грета Тунберг відмовилась ходити в школу по п'ятницях — замість цього вона виходила на протест, щоб закликати політиків виконувати Паризьку угоду щодо клімату. З того часу Грета стала головним символом сучасного екоактивізму і голосом молоді, що закликає політичний екстеблішмент зберегти планету для майбутніх поколінь.

Публікуємо переклад емоційної промови молодої активістки на саміті ООН.

«Ось моє послання — ми будемо за вами слідкувати. Це все неправильно, я не повинна бути тут, я повинна бути в школі по іншу сторону океану. Але ви звертаєтеся до нас, до молоді, за надією. Як ви смієте? Ви вкрали мої мрії і моє дитинство своїми порожніми обіцянками.

Однак я одна з тих, кому пощастило. Люди страждають, люди вмирають, наші екосистеми руйнуються. Ми на порозі масового вимирання і все, про що ви можете говорити — це гроші і казки про вічне зростання економіки. Як ви смієте?

Вже понад 30 років наука дає максимально чіткі прогнози. Як ви смієте продовжувати закривати очі на них, кажучи, що ви робите досить, коли стратегій і необхідних рішень все ще не видно. Ви говорите, що бачите нас і розумієте невідкладність питання, але не дивлячись на те, як це засмучує і дратує мене, — я в це не вірю. Якби ви по-справжньому розуміли ситуацію і все одно нічого не робили — ви були б просто злими людьми, а в це я вірити відмовляюся.

Популярна ідея — скоротити викиди наполовину протягом наступних 10 років — дає нам лише 50% шансів зберегти зростання температури нижче 1.5 градусів і не запустити низку незворотних змін, які не в силах контролювати людина. 50% можуть здаватися вам прийнятними, але це значення не включає в себе всі переломні моменти, додаткове потепління через токсичне забруднення повітря і багато інших аспектів. Зате говорить про те, що моє покоління отримає сотні мільярдів тонн вашого вуглекислого газу з повітря за допомогою технологій, які навіть поки майже не існують.

50% ризик — це просто неприйнятно для нас, для тих, хто буде змушений жити з наслідками. У нас дуже невикі шанси (6-7%) залишитися із показниками зростанням середньої глобальної температури всього на 1.5 градуса нижче критичного рівня — це найоптимістичніший прогноз, розрахований Міжурядовою групою експертів зі зміни клімату (IPCC). Як ви смієте прикидатися, що проблема може бути вирішена, якщо ви просто продовжите вести бізнес як зазвичай і застосуєте кілька технічних рішень? З огляду на нинішній рівень викидів, «запас» CO2, що залишається, буде повністю витрачено менш ніж за вісім з половиною років.

Сьогодні не будуть представлені плани або рішення, що будуються на цих даних. Ці дані — некомфортні, а ви все ще недостатньо зрілі для того, щоб говорити правду. Ви підводите нас, але молодь бачить ваше зрадництво. На вас дивляться всі майбутні покоління і, якщо ви приймете рішення підвести нас, ми ніколи вам цього не пробачимо».

Останні новини: головні події дня читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости