Німців відучують випльовувати і приклеювати жуйку де попало

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Німців відучують випльовувати і приклеювати жуйку де попало
17:00, 01.09.19
DW

Приклей жуйку на смайлик! Ідея нового проекту, що стартував в Бонні та інших німецьких містах, дуже проста: встановити всюди "веселі" панелі - аби на них наклеювали жуйки

Використана жуйка - один з найпоширеніших видів сміття в Німеччині. Але далеко не всі викидають її в спеціальні контейнери. У німецьких містах на жуйку можна наштовхнутися і на тротуарах, і на автобусних зупинках, і на дитячих майданчиках. Приклеюють її і до ліхтарним стовпів, і знизу до пасажирських сидінь в громадському транспорті.

Про це пише DW

В Бонні вирішили запустити експериментальний проект. Днями на одній із центральних вулиць міста з виховною метою була встановлена панель для використаної жуйки - Gum-Wall.

Що це таке?

Цю яскраву панель видно здалеку. Підійшовши ближче, бачиш екран, суцільно розмальований різнокольоровими смайликами. У центрі - напис: "Будь ласка, притисніть жувальну гумку до одного з малюнків".

У цілому близько 50 жуйок може вмістити поверхня дошки. По мірі заповнення панель очищається службовцями. Прибрану жуйку складають в контейнер (він розташований під панеллю, і якщо вам не хочеться жуйку ліпити, можна кинути її відразу в контейнер), а потім піддають утилізації. З використаної жуйки в Бонні збираються виготовляти кишенькові попільнички. Презентація таких виробів намічена на вересень 2019 року.

Як розповів в інтерв'ю журналістам Вальтер Шнайдер (Walter Schneider) з Боннської сміттєприбиральної служби Bonnorange, для комунальних служб виплюнути на вулиці і прилипла до поверхонь жувальна гумка - справжній біль, адже видалення її - завдання трудомістке і дороге, що вимагає застосування спеціального клінінгового вакуумного обладнання. Ось в місті і вирішили запустити тестовий проект зі смайликами. За словами Шнайдера, це - тільки початок експерименту. У найближчому майбутньому в центральній частині Бонна повинні з'явитися ще 20 подібних панелей. Головним чином, їх планується встановлювати на автобусних зупинках, поряд з магазинами та з будівлями шкіл.

Бонн - не піонер серед німецьких міст. Аналогічні проекти, запозичені у Данії та Нідерландів, вже здійснюються в Берліні, Франкфурті-на-Майні, Лимбурзі, Штутгарті, Гельзенкірхені, Дуйсбурзі, Кайзерслаутерні. Найчастіше вони реалізуються в аеропортах і на залізничних вокзалах. П'ять подібних "магнітів для жуйки" встановили в минулі вихідні і на стадіоні Opel Arena в Майнці - спеціально до футбольного матчу, який зібрав масу уболівальників. За словами організаторів, любителі пожувати жуйку використовували панелі зі смайликами дуже активно.

Кампанію по боротьбі із забрудненням вулиць жуйкою провели і в містечку Кесхофен у федеральній землі Рейнланд-Пфальц. На заклик міської влади місцеві жителі власноруч і безоплатно замостили центральну площу новою плиткою та привели в порядок квіткові клумби, пожертвувавши на це в цілому приблизно тисячу годин. Після цього ніхто жуйку і інше сміття там вже не кидає - ні на самій площі, ні навколо неї.

Втім, тепер в Німеччині випльовувати на тротуар жуйку - дороге "задоволення", за яке покладено штраф до 250 євро!

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Всі цікаві новини України та світу читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости