Незабаром на усіх городах країни: новий пристрій самостійно визначає, чим хворіє рослина

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Незабаром на усіх городах країни: новий пристрій самостійно визначає, чим хворіє рослина
18:45, 11.08.19
NC State Univerity

Новий пристрій, що підключається до смартфону, дозволить діагностувати хворобу рослини за декілька хвилин прямо на місці

Новинка описана в науковій статті, опублікованій в журналі Nature Plants групою на чолі з Ціншань Веем (Qingshan Wei) з Університету Північної Кароліни, США.

Сьогодні, щоб діагностувати хворобу рослини, потрібно відправити зразки в лабораторію. Сам аналіз вимагає складного обладнання та займає кілька годин. З урахуванням часу на доставку, черги і так далі мова йде про дні і навіть тижні, а хвороба тим часом продовжить поширюватися.

Група Вея створила портативний пристрій, який діагностує хворобу з аналізу летких органічних сполук (ЛОС), що виділяються листям. Біологи скористалися тим фактом, що різні хвороби по-різному змінюють склад ЛОС, що виділяються рослинами. Можна сказати, що кожне захворювання має "підпис", індивідуальний, як відбитки пальців.

"Наша заслуга полягає в створенні пристрою, який можна підключити до смартфону і використовувати для швидкого проведення аналізу [складу] ЛОС в польових умовах", - пояснює Вей.

Ось як працює ця технологія. Лист хворої рослини потрібно помістити в невелику пробірку і тримати під закритою кришкою не менше 15 хвилин, щоб повітря встиг насититися ЛОС. Після цього кришка знімається, а в пробірку опускається тонка пластикова трубка для взяття проб повітря. Інший кінець трубки приєднується до аналізатору. У ньому знаходиться камера з паперовою смужкою, що містить безліч різних реагентів. Ці речовини змінюють колір при контакті з тим чи іншим речовиною. Користувач, звірившись з довідником, може зробити висновок, про яких захворюваннях говорить це різнобарв'я.

У тестах прилад дозволив діагностувати грибок Phytophthora infestans в листі томата з точністю понад 95%. Цей мікроорганізм викликає небезпечне захворювання рослин: фітофтороз.

"Ми показали, що технологія працює", - робить висновок Вей.Тепер розробники збираються автоматизувати діагностику, щоб малюнок на паперовій смужці оцінювала не людина, а спеціальний додаток.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости