​НБУ спростив умови кредитування ФОПів, - деталі

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. ​НБУ спростив умови кредитування ФОПів, - деталі
17:45, 09.12.19
Марія Гриневич

Тепер банки будуть використовувати портфельний підхід для попередньої оцінки фізичних осіб – підприємців.

Про це повідомляється на сайті НБУ.

Дане правило буде поширене на усі кредити ФОПам сумою до 5 млн грн.

Основним фактором, за яким оцінюватимуть ризики, буде своєчасність погашення боргу.

НБУ також запровадив окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Деталі:

Нацбанк затвердив зміни до Положення №351, які мають спростити умови кредитування банками фізичних осіб – підприємців. Вони набувають чинності 7 грудня 2019 року.

На практиці це означатиме, що ключовим фактором оцінки ризиків позичальників буде своєчасність погашення боргу. Так, допоки позичальники не допускатимуть прострочок за своїми зобов’язаннями, надані їм кредити вважатимуться високоякісними.

За такими кредитами банки визначатимуть мінімальний кредитний ризик. Спрощений підхід до оцінки кредитних ризиків фізичних осіб – підприємців також спростить формальні процедури з кредитного адміністрування. Загалом це розширить можливості банків кредитувати МСБ та спростить підприємцям доступ до кредитних ресурсів.

«Відновлення кредитування залежить, зокрема, від простоти отримання кредиту. Ми хочемо забезпечити такі умови, коли і малий бізнес має доступ до фінансування, і водночас ризики для банків та системи загалом лишаються низькими та контрольованими, зберігається цінова та фінансова стабільність. Це один з кроків у потрібному напрямі та логічне продовження роботи з активізації кредитування, яке забезпечить стійке економічне зростання”, – зазначила перша заступниця голови Національного банку Катерина Рожкова.

Крім того, з урахуванням нещодавніх законодавчих змін, змінами до Положення №351 додатково запроваджено окремий вид прийнятного для зменшення кредитного ризику забезпечення у вигляді права довірчої власності.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости