НБУ підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5% для боротьби з інфляцією

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. НБУ підвищив облікову ставку з 13,5% до 14,5% для боротьби з інфляцією
14:58, 14.12.17

Правління Національного банку ухвалило рішення про підвищення облікової ставки до 14,5% річних з 15 грудня, до цього вона становила 13,5%.

Про це повідомляє прес-служба регулятора.

Таке рішення в НБУ назвали необхідним для зниження інфляції до цільового рівня у середньостроковій перспективі. Там підкреслили, що попередні місяці інфляція знижувалася повільніше, ніж прогнозувалося. Так, у листопаді споживча інфляція склала 13,6% річних, а базова - 8,6%. Відхилення від плану в регуляторі пояснюють підвищенням виробничих витрат, пожвавленням споживчого попиту, а також зростанням цін на сирі продовольчі товари та паливо.

У прес-службі НБУ також назвали ймовірні ризики, які можуть стримати зниження інфляції в 2018 році. Серед іншого, це можливе підвищення соцстандартів, ризики несвоєчасного отримання чергового траншу МВФ, подальше подорожчання сирих продуктів, а також істотне зростання світової економіки.

Рішення про підвищення облікової ставки було прийнято на засіданні правління НБУ 14 грудня і набуде чинності на наступний день.

"Правління Національного банку переконане, що досягнення цінової стабільності – необхідна передумова стійкого економічного зростання. Зокрема, стійке поліпшення інфляційних очікувань виступає основним фактором зниження ставок банків за кредитами в середньостроковій перспективі", - йдеться в повідомленні.

У НБУ не виключають подальше підвищення облікової ставки для приведення інфляції до "цільової траєкторії". "Таке рішення щодо облікової ставки в січні 2018 року буде прийматися з урахуванням нових макроекономічних прогнозів, зокрема по інфляції", - запевняють у відомстві.

Як повідомляв Соцпортал, НБУ скасував печатки на документах.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости