Навальному відмовили брати участь у виборах президента РФ

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Навальному відмовили брати участь у виборах президента РФ
13:06, 03.05.17

Суд Кіровського обласного суду залишив без задоволення скаргу політика Олексія Навального і підприємця Петра Офіцерова на вирок у справі "Кіровлісу".

Таким чином вирок набув чинності, повідомляє "Інтерфакс".

Згідно з пунктом 5.2 закону РФ "ПРО вибори президента" не мають права бути обраними президентом РФ громадяни, засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого та (або) особливо тяжкого злочину і які мають на день голосування не зняту і не погашену судимість за вказаний злочин, а також засуджені до позбавлення волі за вчинення тяжкого злочину, судимість яких не знята або погашена, - до закінчення 10 років з дня зняття або погашення судимості.

Таким чином, Навальний не зможе претендувати на президентське крісло в найближчі десять років, якщо суд не зніме з нього судимість.

Разом з тим, політик неодноразово вказував, що Конституція РФ дозволяє обиратися всім дієздатним громадянам, крім тих, хто утримується в місцях позбавлення волі. Отже, Навальний зберігає теоретичний шанс взяти участь в президентській гонці.

Це можливо в двох випадках: якщо Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнає повторний вирок російського суду незаконним (у зв'язку з чим може послідувати його скасування) або якщо Навальний доб'ється в Конституційному суді РФ визнання норми, яка перешкоджає його участі в кампанії, не відповідає Основному закону країни.

Навальний вже заявив, що звернеться зі скаргою до Страсбурзького суду на повторний вирок по "справі Кировлеса". Про це повідомив його адвокат Вадим Кобзєв.

Як повідомляв Соцпортал, Навальний йде на вибори за вказівкою Кремля.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости