Наслідки Чорнобиля тільки в України? Продовжуємо тему фейків

  1. Главная
  2. Архив
  3. ARTEFACT
  4. Наслідки Чорнобиля тільки в України? Продовжуємо тему фейків
16:07, 27.08.19
Мария Гриневич

Чорнобильська катастрофа зібрала навколо себе неабияку кількість теорій, які не завжди підтверджувалися фактами, але в які все рівно вірять. Багато фейкових даних поширювалося навколо наслідків аварії, зокрема про постраждалі території та їх сучасний стан.

Найбільш популярним фейком є інформація, що Україна найбільше постраждала від аварії на ЧАЕС. Це банальне твердження викликано тим, що реактор знаходиться на території України, а отже і від радіації найбільше постраждати має Україна.

Насправді, найбільше від аварії на ЧАЕС постраждала Білорусь. Згідно з даними ООН, близько 70% радіоактивних речовин осіло саме на території цієї країни. 20% всієї Білорусі досі забруднені, а 6 000 км² виведено з сільськогосподарського використання. 109 000 людей було відселено.

В Україні радіацією забруднено близько 5% території країни. Відселити довелося близько 160 тисяч осіб.

Також, згідно з Атласом радіоактивного забруднення, радіацію виявили у себе після трагедії багато європейських країн. Більше за інших забруднені радіонуклідами Фінляндія, Швеція, Норвегія і Австрія.

Також вважали, що Чорнобильська аварія мала тільки регіональні наслідки.

У багатьох репортажах говорилося про те, що «хмара радіоактивних матеріалів випала на довколишні міста і села». У звіті Організації Об’єднаних Націй про Чорнобиль йдеться, що «катастрофа торкнулася Білорусь, Україну і Росію». В міні-серіалі HBO, що розповідає про катастрофу, фізик на брифінгу радянського лідера Михайла Горбачова каже, що радіація буде поширюватися аж до Східної Німеччини.

Але правдою є те, що наслідки аварії насправді досягли величезних масштабів. Карта радіоактивних опадів показує, що радіація широко поширювалася по всій Європі, в районах з великими висотами і опадами. Дійсно, шведські вчені були першими, хто повідомив про подію в Чорнобилі, тому що атомники в Швеції включили пристрої виявлення радіації, коли вони йшли на завод вранці в понеділок після аварії.

Щодо сучасного стану України, то поширеним фейком можна вважати інформацію про те, що Українська земля заражена радіацією на сотні років, так що навіть наші онуки не зможуть вживати екологічно чисті овочі.

Україна входить в десятку найбільших в світі експортерів зерна. Продукцію купують на ринках ЄС і в Китаї, де вона проходить радіаційний контроль.

Термін напіврозпаду небезпечних радіонуклідів стронцію-90 і цезію-137 складає 30 років. Експерти кажуть, що для повного очищення забруднених цезієм і стронцієм земель потрібно десять періодів напіврозпаду, тобто близько 300 років.

Але опади поступово вимивають ізотопи вглиб ґрунту, де вже немає коренів.

Будь-які факти потребують перевірки, тому не давайте ввести вас в оману. Шукайте перевірені джерела та не вірте усьому, що говорять. А докладніше про переосмислення інформаційної складової Чорнобильської катастрофи ви можете дізнатися на медіа-арт виставці «ARTEFACT: Chernobyl 33» 26 вересня на Річковому вокзалі.

Проект створюється за підтримки Українського культурного фонду, Міністерства інформаційної політики України, Галузевого архіву Служби безпеки України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Ukrainian National Chernobyl Museum, медіа-арт резиденції Carbon, МОО «Центр ПРИП’ЯТЬ.ком», ТСН.ua, Українського кризового медіа-центру та під керівництвом міжнародного куратора, за участю українських і європейських митців, музикантів та експертів.

ДЕТАЛЬНІШЕ ПРО ПРОЕКТ ЧИТАЙТЕ У РОЗДІЛІ #ARTEFACT

Новости по теме

Культура виртуальной выставки набрала значительные обороты в 2020 году
ARTEFACT: CHOrnobyl
VR шлем - полное погружение
ARTEFACT: CHOrnobyl
17:17, 29.10.2020

Зачем тебе VR шлем?

Марья Гриневич
Марья Гриневич
Первая виртуальная выставка Чернобыля представлена ​​во время пандемии COVID-19
Топ
ARTEFACT: CHOrnobyl
Эксклюзив

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости