​НАБУ підозрює переплату 30% на закупівлі поліцією гібридних позашляховиків

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. ​НАБУ підозрює переплату 30% на закупівлі поліцією гібридних позашляховиків
13:44, 04.09.17
Соцпортал

Transparency International Україна підтримує зусилля детективів та сподівається на об’єктивне розслідування

Як стало відомо з документів, що містяться в реєстрі судових рішень, НАБУ підозрює, що Національна поліція переплатила на закупівлі гібридних позашляховиків Mitsubishi Outlander PHEV 30%. Ця інформація міститься в Ухвалі Солом’янського районного суду. Детективи звернулися до слідчого судді з проханням дозволити проведення спеціальних технічних заходів (доступ до телефонних розмов фігурантів справи), однак отримали відмову. У частині де наводиться аргументація представників антикорупційного бюро йдеться про наступне:

В ході розслідування встановлено, що службові особи ДУ «ЦОП Національної поліції України», засновником якого є Національна поліція України, діючи умисно, зловживаючи своїм службовим становищем в інтересах третіх осіб, за попередньою змовою зі службовими особами ТОВ «Ніко Діамант», за сприяння службових осіб Міністерства внутрішніх справ України, в порушення статтей 3, 35 Закону України «Про публічні закупівлі», статтей 2,3 Закону України «Про особливості здійснення закупівель товарів, робіт і послуг для гарантованого забезпечення потреб оборони», під час здійснення закупівлі предметом якої є «Автомобілі спеціалізованого призначення з гібридною силовою установкою «Mitsubishi Outlаnder PHEV» або еквівалент» для потреб Національної поліції України, необґрунтовано застосували переговорну процедуру закупівлі, чим створили неконкурентні умови під час проведення процедур державних закупівель з метою укладення договору про закупівлі із завчасно визначеною юридичною особою ТОВ «Ніко Діамант», за цінами, які вищі від ринкових більше ніж на 30%, в результаті чого своїми діями завдали шкоди Державному бюджету у розмірі понад 240 млн.грн., що підпадає під ознаки вчинення кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.2 ст.364 КК України.

У своєму блозі на DOZORRO експерт Transparency International Україна Іван Лахтіонов відзначив:Важко сказати про докази, які наводили детективи НАБУ, але відмови в задоволенні клопотань виглядають дивними. Віримо в НАБУ та сподіваємося на подальше об’єктивне розслідування в цій справі.”

Нагадаємо, що Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України оголосив закупівлю по переговорній процедурі для потреб оборони 16 листопада 2016 року. Планувалося придбати 635 автомобілів «Mitsubishi Outlander PHEV» на суму 959,5 млн грн. А 14 грудня Замовник уклав договір з ТОВ «НІКА Діамант» на суму 959,4 млн грн. Активіст Олексій Тамразов звернув увагу на завищену ціну автомобілів.

Експерти Transparency International Україна встановили порушення законодавства. Зокрема, закупівля не могла відбуватися за переговорною процедурою для потреб оборони, оскільки по факту придбання автомобілів для патрульних не задовольняє оборонні потреби. Крім того, дія закону, за яким проведено закупівлю не розповсюджується на Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України. Також викликала сумнів 100% передоплата. ТІ Україна висловила переконання, що угоду необхідно розірвати і оголосити нову конкурентну закупівлю за процедурою «відкриті торги».

На початку лютого міністр МВС Арсен Аваков заявив, що Національні поліція України отримала документальне підтвердження про надання корпорацією Mitsubishi Motors знижки в 13% на автомобілі Mitsubishi, що дасть змогу закупити 90 додаткових автомобілів.

На запит Transparency International Держаудитслужба відповіла, що угода на закупівлю автомобілів містить ознаки "недійсності", оскільки ДУ "Центр обслуговування підрозділів національної поліції України" відсутній в переліку замовників, які можуть купувати за переговорною процедурою для потреб оборони. Однак, згодом змінила свою думку на протилежну.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости