На захист кінотеатру "Київ" стали депутати і активісти

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. На захист кінотеатру "Київ" стали депутати і активісти
17:31, 01.02.19
Соцпортал

Столична команда «Батьківщини» виступила за збереження кінотеатру «Київ».

Депутат Київради від «Батьківщини» та секретар Постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Олександр Поживанов став на захист київської громади щодо подальшої долі культурного центру «Кінотеатр Київ».

Про це повідомляють Новини Києва. Соцпортал з посиланням на столичну прес-службу партійної організації.

За її інформацією 1 лютого у Київській міській раді відбулося засідання робочої групи Постійної комісії з питань власності, на якому розглядалося питання подальшої оренди комунального приміщення, де зараз розташований кінотеатр «Київ».

Депутат Київради Олександр Поживанов приєднався до групи з метою захисту позиції киян та збереження кінотеатру «Київ» як унікального культурного осередку міста.

- Сьогодні на робочій групі я звернувся до представників Департаменту комунальної власності, аби отримати офіційну відповідь, підписану керівниками щодо того, чи вчасно вони повідомили керівництво кінотеатру про завершення договору оренди та проведення експертної оцінки вартості приміщення. Наразі найважливіше зберегти «Київ» не лише як кінотеатр, а як культурний центр, який у мешканців столиці асоціюється з якісним культурним продуктом. І не варто забувати, що це заслуга команди кінотеатру «Київ», яка 20 років працювала на позитивний імідж культового місця. В центрі столиці вони змогли зорганізувати культурні заходи та фестивалі міжнародного масштабу. І кияни віддячили їм своєю любов’ю та повними залами. Бо ж на деякі заходи, що відбуваються в культурному центрі, квитки потрібно бронювати за декілька місяців, що є по-своєму унікальним для індустрії кінопоказів. Тому такий жорсткий підхід до культурної сфери є неприпустимим. І не можна викидати людей, професіоналів своєї справи, на вулицю з незрозумілих причин, які не були навіть чітко озвучені та обґрунтовані. Віддавати кінотеатр на конкурсній основі з превалюванням суто економічних вимог – це ризик втратити його як культурний осередок Києва, – заявив Олександр Поживанов.

За його словами, кінотеатр згоден переглянути умови оренди. Але варто врахувати, що окрім 47 000 грн безпосередньо орендної плати, орендарі сплачували земельний податок, комунальні послуги, які доходили до 500 000 грн, робили поточні ремонти. А у 1999 р., коли нинішня команда отримала абсолютно занедбане приміщення, реконструкція та закупівля обладнання обійшлися в 57 000 000 грн. Але наразі КМДА оголосило суму майбутньої оренди у 700 000 грн, незважаючи на витрати закладу і його культурне призначення.

- Ті вкладення, які вже зроблені, і матеріальні, і культурні, і зусилля організувати культурну спільноту – це надзвичайно великий плюс. Вони мають переважне право на продовження договору оренди. Ми підготували відповідний проект рішення, але не вказували орендну ставку. Департамент комунальної власності міста має самостійно вказати, якою має бути орендна плата, враховуючи всі зазначені обставини, – додав Олександр Поживанов.

Олександр Поживанов та фракція «Батьківщина» виступили проти політики, де в пріоритет ставляться особисті та комерційні інтереси: «Пріоритетом має бути розвиток культурної сфери Києва як інтелектуальної столиці». У випадку, якщо буде прийнято рішення щодо відкритого аукціону на оренду кінотеатру, перед Комісією з питань культури, туризму та інформаційної політики стоїть завдання сформувати такі вимоги і умови до майбутнього орендаря, які забезпечать збереження всіх тих заходів культурного характеру (кінофестивалі, спецпокази та покази авторського кіно),які реалізовувала команда кінотеатру до того.

Нагадаємо, що 4 січня 2019 року закінчився термін оренди кінотеатру «Київ», але КМДА відмовляється подовжувати договір, оскільки місту це фінансово невигідно, опираючись, за їхніми словами, на неплатоспроможність орендаря. У КМДА запевнили, що будівля кінотеатру не змінить цільового призначення та оголосили про конкурс на право оренди кінотеатру «Київ».

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости