Мінприроди України: водний шлях Е-40 становитиме екологічну небезпеку

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Мінприроди України: водний шлях Е-40 становитиме екологічну небезпеку
11:20, 20.03.18
Екологія-Право-Людина

Міністерство екології та природних ресурсів України озвучило свою позицію щодо намірів будівництва через Україну водного шляху Е-40, який має на меті поєднати Чорне море із Балтійським.

Про це Мінприроди повідомило керівництво МБО «Екологія-Право-Людина» у своєму листі.

Зокрема, у вищезазначеному листі йдеться про те, що гирлова ділянка річки Прип’ять розташована на територіях, включених до зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення – території, що зазнала значного забруднення радіонуклідами внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Значна частина радіоактивних речовин осіла на дно і річки Прип’ять, і Київського водосховища. Під час проведення днопоглиблювальних робіт у руслі річки в межах території зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення та у верхів'ї Київського водосховища, ймовірно, буде погіршення якості води через кaламучення радіоактивних седиментів.

Крім тогo, Мінприроди зазначє, що можуть виникнути й інші негативні ситуації, а саме:

1)можлива зміна водного режиму Верхньої Прип'яті за рахунок збільшення обсягів відведення стоку з річки Прип'ять для забезпечення вимог шодо збільшення судноплавства у Дніпровсько-Бузькому каналі;

2)при збільшенні судноплавства по оновленому воднотранспортному шляху Е-40 у декілька разів може збільшитися водоспоживання Дніпровсько-Бузького каналу із річки Прип'ять, що може призвести до зниження водності річки Прип'ять на українській частині басейну.

У той же час, українська частина водного шляху Е-40 проходить і в межах об'єктів природно-заповідного фонду України, і на деяких ділянках у безпосередній близькості від цих територій.

На думку керівництва Мінприроди, доля проекту має бути вирішена через якомога активнішу участь громадськості в процесі оцінки впливу на довкілля (ОВД) проекту водного шляху. Зокрема, у листі йдеться: «Реалізація проекту будівництва водного шляху Е-40 включає втручання в природне середовище; остаточне рішення щодо його підтримки може бути прийняте лише за результатами здійснення оцінки впливу на довкілля».

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости