Кияни вимагатимуть скасування земельного податку для житлово-будівельних кооперативів та ОСББ

  1. Главная
  2. Архив
  3. Киев
  4. Кияни вимагатимуть скасування земельного податку для житлово-будівельних кооперативів та ОСББ
11:44, 16.05.17
Батьківщина-Київ

В Києві функціонують більше 1300 житлово-будівельних кооперативів та об’єднань співвласників багатоквартирного будинку. В цих будинках мешкають понад300 000 громадян - членів територіальної громади міста Києва. Це кияни, які прийняли свідоме рішення власноруч здійснювати управління своїм будинком, в тому числі - вирішувати більшість комунальних проблем без допомоги міської влади.

На думку депутата Київської міської ради від ВО «Батьківщина» Володимира Старовойта на сьогоднішній день ми є свідками абсурдних дій з боку міської влади.

Він переконаний, що замість підтримки діяльності(та створення) ЖБК та ОСББ, задекларованої в Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року (затверджена рішенням Київської міської ради від 15 грудня 2011 року N 824/7060), з кожним роком фінансовий тягар на будинки тільки збільшується.

За його словами йдеться про дискримінацію не лише при формуванні «Програми соціально-економічного розвитку м. Києва» у стосунках з монополістами, які надають комунальні послуги, а й при реалізації податкової політики по відношенню до ЖБК та ОСББ.

- Починаючи з 2015 року, податок на землю зростає щорічно.У порівнянні з 2015-2016 роками, розмір плати за землю для ЖБК та ОСББ зріс більше ніж в 3,5 рази. Цей факт ускладнює і без того скрутний фінансовий стан більшості об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів. Призводить до накопичення податкових боргів цих будинків та зростання вартості комунальних послуг для мешканців. В кінцевому рахунку - гальмує процес створення ОСББ в місті Києві, - відзначив він.

За його інформацією відповідно до чинного законодавства України, плата за землю відноситься до місцевих податків і встановлюється рішенням органів місцевого самоврядування.

- В місті Києві розмір земельного податку та пільги щодо його сплати визначається рішенням Київради від 23 червня 2011 року №242/5629 «Про встановлення місцевих податків та зборів в м. Києві». З метою захисту законних інтересів мешканців ЖБК та ОСББ, а також задля реалізації діючої Стратегії розвитку міста Києва до 2025 року, міська влада має всі повноваження для скасування земельного податку, - зауважив депутат.

Нещодавно за його підтримки мешканці Оболонського району м.Києва ініціювали розгляд місцевої ініціативи щодо скасування земельного податку для житлово-будівельних кооперативів та ОСББ.

- Більше ніж 300 тис. киян, які сьогодні мешкають в ОСББ та ЖБК несправедливо сплачують земельний податок. Це абсурд і порушення закону. Впевнений, що скасування земельного податку не тільки знизить фінансовий тиск на гаманці киян, а й стане додатковим імпульсом для створення ОСББ в м.Києві. Ми можемо переконатися в цьому на прикладі м.Харків, де відсутній земельний податок для ЖБК і ОСББ, - підкреслив Старовойт.

В якості взірця для наслідування він навів Харків, де відсутній податок на землю для ЖБК і ОСББ, відтак, перехід до об’єднань співвласників багатоквартирних будинків відбувається прискореними темпами.

- З огляду на вищезазначене, територіальна громада м.Києва ініціює в порядку місцевої ініціативи питання щодо звільнення житлово-будівельних кооперативів, житлових кооперативів та об’єднань (асоціацій, товариств) співвласників багатоквартирних будинків від сплати земельного податку в місті Києві, - додав він.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости