Як вкладники незаконних довгобудів повертають втрачені інвестиції

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Як вкладники незаконних довгобудів повертають втрачені інвестиції
00:00, 15.06.17
Соцпортал

Півроку тому Київська міська державна адміністрація на офіційному сайті опублікувала план дій щодо виходу з довгобудів УКОгруп Анатолія Войцехівського та інших незаконних будівництв. План дій від чиновників полягав в тому, щоб постраждалим інвесторам звернутися до суду і визнати право власності на майнові права на недобудовану квартиру, зареєструвати об’єднання інвесторів, а потім за власні кошти отримати дозвільну документацію і повторно інвестувати в завершення будівництва.По суті, інвесторам запропонували самостійно вирішувати свої проблеми власним коштом. Природно, що такі рекомендації не сприяли вирішенню проблеми незаконних будівництв та поверненню втрачених інвестицій. Свідчення тому – існуючий стан речей з незаконним будівництвом.

Ще тоді було очевидно, що цим порядком міська влада фактично залишає інвесторів наодинці із власними проблемами, зводячи їх вирішення до принципу «порятунок потопаючих – справа рук самих потопаючих». З тих пір перше враження, що влада не зацікавлена у вирішенні проблеми незаконного будівництва на користь інвесторів, тільки отримало своє підтвердження.

То ж не дивно, що цей план ні на крок не наблизив інвесторів до отримання бажаних квадратних метрів або повернення втрачених коштів, а лише сприяв втраті ними дорогоцінного часу. Існуючий стан речей на проблемних будівництвах через півроку після опублікування плану – підтвердження тому.

Несподіванки, які містить запропонований владою план виходу з довгобудів:

1) «Звернення до суду щодо визнання майнових прав».

Сумнівно або нажаль, що державним мужам невідомо, що судова практика Верховного суду України не допускає визнання права власності на майнові права в судовому порядку.

Тому, судовий шлях є безперспективним і лише відтерміновує підтвердження інвесторами своїх майнових прав. А за цей час довгобуд змінить забудовника, і на деяких будмайданчиках цей процес розпочався, а подекуди і закінчився. І ще невідомо, чи буде новий забудовник рахуватись з правами інвесторів, що не встигли отримати визнання права власності на квартиру в новобудові, бо що йому завадить повторно продати квартиру з непідтвердженими компетентним органом майновими правами попереднього інвестора.

Залишається сподіватись, що це прикра помилка, а не свідома гра влади проти своїх громадян.

2) «Сплатити борги забудовника за користування земельною ділянкою».

Інвестори не зобов’язані платити борги забудовника по платі за землю за минулий час, бо вони не є стороною договірних відносин із користування земельною ділянкою. Тим більш, що один раз вони вже компенсували забудовнику плату за користування ділянкою в ціні придбання квартири.

3) «Припинення права попереднього забудовника на користування земельною ділянкою» та «отримання рішення суду про передачу права власності на недобудову до створеного інвесторами об’єднання».

Нереальність цієї вимоги в тому, що право власності є непорушним і закон не допускає примусове відчуження чи передачу права власності, за деякими виключеннями, які цієї ситуації не стосуються. Тим більше, що за великим рахунком, незаконне – це лише те будівництво, яке визнав таким суд. Або те, на яке органом держархбудконтролю скасований документ, що надавав право на ведення будівництва. Отже, формально-юридично будівництво законне, поки протилежне не сформульовано в рішенні суду або розпорядчому акті органу держархбудконтролю. Тому не підтверджене компетентними органами суб’єктивне уявлення якогось чиновника про незаконність будівництва, ще не дає підстав для застосування щодо забудовника заходів примусу, зокрема припинення його права власності на недобудову.

Але найцікавіше в запропонованому плані дій – це те, про що він мовчить:

1. Саме бездіяльність і дії органів державної влади та місцевого самоврядування в більшості випадках сприяли видимості законності будівництва, формуванню хибного уявлення інвесторів про наявність у забудовників дозвільних документів, що заохочувало інвесторів вкладати кошти в такі будівництва.

В одних випадках велика кількість постраждалих інвесторів обумовлена бездіяльністю, пов'язаною з не припиненням очевидного самовільного будівництва (без дозвільних документів на самовільно зайнятих ділянках). В інших – збільшення кількості незаконних будівництв викликано скасуванням незаконно виданих дозвільних документів.

Отже, держава не менше забудовників відповідальна перед інвесторами за втрату ними інвестицій, вкладених в незаконне будівництво. Тому шкода, завдана незаконними дією чи бездіяльністю органу державної влади, відшкодовується державою.

Таким чином, інвестор має гарантовану можливість отримати від держави відшкодування вкладених в довгобуд і втрачених інвестицій.

2. Відповідно до закону України «Про місцеве самоврядування» місцеві органи влади зобов’язані організувати завершення будівництва багатоквартирних житлових будинків, що споруджувалися із залученням коштів фізичних осіб, у разі неспроможності забудовників продовжувати таке будівництво.

Тому інвестори мають право вимагати передачі незавершеного житлового будівництва до комунальної власності і фінансування його завершення за кошти місцевого бюджету.

То що можна запропонувати покупцям, чий об’єкт опинився в «чорному» списку незаконних довгобудів

Оскільки влада дала зрозуміти, що не буде мати справу з інвестором, який, крім документів, виданих йому забудовником, не матиме підтвердження майнових прав від компетентного державного органу, то інвестору варто потурбуватись про оформлення права власності на квартиру в новобудові. Судова практика не допускає визнання права власності на майнові права в судовому порядку. Тому інвестору слід звернути увагу на позасудові способи оформлення квартири в новобудові.

Одним з таких способів є реєстрація майнових прав – це визнання права власності на квартиру в новобудові ще в стадії її будівництва та внесення запису про договір купівлі-продажу майнових прав до державного реєстру. Така реєстрація замінює рішення суду про визнання права власності на майнові права на квартиру в новобудові.

Після отримання офіційного підтвердження майнових прав інвестори проблемних довгобудів вже можуть вимагати від місцевої влади передачі незавершених будівництв до комунальної власності і фінансування їх завершення за кошти місцевого бюджету. Та одночасно з цим стягнути з держави шкоду, завдану неправомірними діями та бездіяльністю її органів, що сприяли незаконному будівництву і заохоченню інвестицій в проблемні новобудови.

Орловський Сергій

Адвокатська фірма «Прецедент»

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости