ДМС відмовляється надати громадянство росіянці, яка воювала в "Айдарі"

  1. Главная
  2. Архив
  3. Оккупация
  4. ДМС відмовляється надати громадянство росіянці, яка воювала в "Айдарі"
15:51, 05.12.17
Humanrights.org.ua

Державна міграційна служба втретє відмовила учасниці добровольчого батальйону, росіянці Юлії Толопі, яка воювала в АТО на стороні Україні. Вона заявляє, що в Росії її розшукує ФСБ.

Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

"Завтра я вимушено повертаюсь в Росію! Це вимога української міграційної служби. Втретє вони відмовили мені на підставі того, що в мене немає довідки про несудимість з РФ. В Росії мене розшукує ФСБ. За те, що я приїхала добровольцем протидіяти російській окупації", – написала Юлія Толоп.

Вона зазначила, що служила в батальйоні "Айдар" з літа 2014 року, нещодавно закінчила службу в 58 бригаді. "Отож коротко: доброволець з Росії, була спершу штурмовиком, командиром БМП, звільняла Луганщину. Потім займалась аеророзвідкою. Поранення, контузії", – зазначила Толопа.

Вона підкреслила, що їй не допомогли депутатські запити та подання на ім’я президента від міністра.

"Мені не дають громадянство. Мене посилають на територію РФ, в російське консульство просити довідку про несудимість", – пояснює військова.

Юлія Толопа побоюється, що в Росії або у консульстві Російської Федерації її можуть викрасти співробітники ФСБ.

Раніше до Державної міграційної служби звертався доброволець з Білорусі під псевдонімом Рустам Док, щоб отримати статус біженця та захиститися від переслідувань. За його словами, українська влада запросила його персональні дані, як він сподівався, для того, щоб видати йому офіційні документи солдата Національної гвардії України, але таких документів він так і не отримав. Натомість його персональні дані з’явилися на сайті сепаратистів в "ДНР" та "ЛНР". В Білорусі проти Рустама відкрили кримінальну справу за статтею "Найманство". Українська влада відмовила йому в статусі біженця "у зв’язку із очевидною безпідставністю побоювань".

У квітні цього року Державна міграційна служба також намагалася видворити з України громадянку Білорусі Іннесу Лабанович, яка просила статус біженки. Жінці загрожувало кримінальне переслідування на батьківщині.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости