Для вступу на бюджет можуть ввести прохідний бал

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Для вступу на бюджет можуть ввести прохідний бал
16:43, 02.09.19

Міністерство освіти і науки України пропонує для громадського обговорення проект наказу «Про затвердження Умов прийому до закладів вищої освіти України в 2020 році».

Як пише Освіта.ua, основні зміни проекту Умов прийому до вишів у 2020 році є наступними:

Кількість заяв вступників

Вступники на базі 11-ти класів зможуть подати на бюджет 5 заяв на будь-яку кількість спеціальностей. Цього року вони могли використовувати до 7 заяв на 4 спеціальності. Зміна зумовлена тим, що 35,8% вступників, які отримали бюджетні місця за 6 пріоритетом, відмовилися від них, за 7 пріоритетом - 42,4%. Кількість заяв на контракт традиційно не обмежуватиметься.

Мінімальний бал для навчання на бюджеті

Для вступу або переведення на бюджет мінімальний конкурсний бал вступника має бути не менш як 125.

Держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі у конкурсі на бюджет.

Прийом сертифікатів ЗНО різних років

Для вступу вперше прийматимуть сертифікати ЗНО 4 років: 2017 (окрім іноземних мов), 2018, 2019 та 2020 років з усіх предметів.

Забезпечення умов для осіб з особливими потребами

Якщо людина з особливими освітніми потребами подаватиме документи для вступу на спеціальність, де передбачені вступні іспити, творчий конкурс або співбесіда, заклад має забезпечити умови для проходження таких випробувань. Раніше організація такого вступу залишалася на розсуд приймальної комісії кожного окремого закладу.

Конкурсний бал вступників на лікарські спеціальності

Цього року вступникам на лікарські спеціальності («Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія») потрібно було мати не менш як 150 балів з другого та третього конкурсних предметів, щоб взяти участь у конкурсному відборі. Проектом Умов ця вимога зберігається, однак вона НЕ буде поширюватись на вступників, які мають конкурсний бал більш як 175.

Мінімальний бал для деяких спеціальностей

Разом з тим, мінімальний конкурсний бал для вступу на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини», а також «Фармація, промислова фармація» (магістра на базі повної загальної середньої освіти) збільшується до 150.

ЗНО для вступників на основі молодшого спеціаліста

Для вступу на бакалавра на основі молодшого спеціаліста треба буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Окрім того, для навчання за спеціальністю «Економіка» та спеціальностями галузей знань «Управління та адміністрування» та «Публічне управління та адміністрування» додатково треба буде подавати сертифікат ЗНО з математики (математики або історії України для вступу на контракт).

Розширення практики застосування широкого конкурсу

2019 року вперше відбувся єдиний широкий конкурс МОН і МОЗ на медичні спеціальності. 2020-го широкий конкурс також планується провести з Державною фіскальною службою.

Прозорість вступу у магістратуру

Подавати заяви через електронні кабінети зможуть також вступники в магістратуру на основі бакалавра. Це потрібно для того, щоб підвищити рівень прозорості вступу.

Електронні кабінети для пільгових категорій

Окрім того, можливість подачі документів через е-кабінети буде у вступників, які мають право на пільги. У кабінет вони зможуть завантажити сканкопії документів, які підтверджують право на пільгу. До цього ж такі вступники, щоб скористатися пільгами, мали подавати документи в паперовій формі виключно до приймальних комісій.

Розширення ЗНО з іноземної мови при вступі до магістратури

2020 року планується розширити перелік спеціальностей, на які треба буде складати єдиний вступний іспит з іноземної мови за технологією ЗНО. Так, у 2018 році таких спеціальностей було 18, у 2019 – 32, у 2020 році складання ЄВІ передбачено для більш як 80 спеціальностей.

Зауваження та пропозиції до зазначеного проекту прийматимуться до 28 вересня 2019 року на електронну адресу: kernychna@mon.gov.ua.

Всі новини освіти, вступу та ЗНО читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости