Біологи знайшли гени, які відіграють ключову роль в регулюванні сну

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Біологи знайшли гени, які відіграють ключову роль в регулюванні сну
21:55, 29.08.18
24 канал

Японським біологам на чолі з Хірокі Уедою вдалося виявити гени, які відіграють основну роль в регулюванні REM-сну.

У "парадоксальній" фазі сну (REM), коли очні яблука під закритими повіками активно рухаються, можуть спостерігатися скорочення м'язів, а мозок проявляє високу, як у такому стані, активність, передає "24 канал" з посиланням на журнал Cell Reports.

Під час експериментів з лабораторними гризунами, у яких була пригнічена робота холінергічних нейронів TrkA + REM-фаза повністю зникла з циклу сну таких тварин. Вчені пояснили, що відключення рецепторів ацетилхоліну у мишей робило їх нездатними переживати REM-фазу сну і бачити сновидіння.

- Ці нейрони – частина парасимпатичної нервової системи, яка відповідає за спокійну активність організму у безпечних умовах (посилення кровотоку травної системи, розслаблення скелетних м'язів, звуження зіниць). Її основним нейромедіатором виступає ацетилхолін, який діє і на клітини TrkA +, - кажуть науковці.

За допомогою технології генної модифікації CRISRP/Cas9 їм вдалось відключити роботу генів, що кодують білки Chrm1 і Chrm3. Це призвело до зникнення REM-сну у мишей. Це підтверджує ключову роль цих генів у появі можливості виникнення сновидінь.

Соцпортал інформував, американські вчені створили прототип штучного ока.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости