АМКУ: Чергове розслідування проти газових компаній Фірташа

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. АМКУ: Чергове розслідування проти газових компаній Фірташа
07:27, 22.05.19
Економічна правда

АМКУ знов перевірить облгази Фірташа (громадянин Австрії та України) та Вексельберга (з Росії). Вони монополізували газовий ринок України, порушуючи законодавство.

ТОВ "Регіональна газова компанія" Дмитра Фірташа знов попаде в поле зору контролюючого держоргану -

Антимонопольного комітету щодо порушення у вигляді здійснення повної монополізації газового ринку України.

В документі АМКУ зазначено:

Антимонопольний комітет згідно зі ст. 7, Закону "Про Антимонопольний комітет України" та ст. 4 "Про захист економічної конкуренції" здійснює перевірку дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді здійснення концентрації без дозволу органів Антимонопольного комітету України.

Як зазначили в АМКУ, перевірку вони вирішили здійснити після того, як виявили на онлайн-ресурсі Mind.ua публікацію про те, що Фірташ щорічно отримує 1 мільярд доларів на крадіжці газу через газзбути, про що начебто заявив глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

У зазначеній публікації також було вказано, що 80% ринку облгазів контролюється саме Фірташем.

Також в АМКУ нагадали, що відповідно до наданих дозволів на концентрацію, на ринку постачання природного газу є 2 монополіста, це:

Група 1. (Вінницягаз, Волиньгаз, Дніпропетровськгаз, Житомиргаз, Запоріжгаз, Івано-Франківськгаз, Миколаївгаз, Рівнегаз, Сумигаз, Хмельницькгаз, Чернівцігаз, Тисменицягаз, Луганськгаз). Цю групу контролює компанія "Polara Venchers Limited", "Pasler Enterprises Limited", "Nesiba Venchers Limited", "Krezer Holdings Limited" через ТОВ "Газтек".

Група 2. (Харківгаз, Харківміськгаз, Криворіжгаз, Дніпрогаз), яку контролює "Vijaya Universal Ltd" (Британські Віргінські острови).

Як зазначили в АМКУ, посилаючись на інформацію із відкритих джерел, кінцевий бенефіціар Групи 1 – Дмитро Фірташ. А Групи 2 – громадянин Росії Вексельберг Віктор Феліскович.

Також у АМКУ посилаються на інформацію на ресурсі smida.gov.ua, де зазначається, що відповідно до звітів газопостачальних компаній за 2017 рік, які входять до цих двох груп, існує суміщення посад у вищих органах товариств.

АМКУ зробило висновок, що:

Відповідно до положень законодавства про захист економічної конкуренції зазначені Група 1 та Група 2 є пов’язаними відносинами контролю. Відповідних заяв про отримання дозволу на концентрацію не отримували.

Тому АМКУ звернувся до НАК, аби в "Нафтогазі" спростували чи підтвердили зазначену вище інформацію.

Зараз Фіртаж утримується в Австрії як корупціонер (по версії американського слідства): він спробував підкупити індійських чиновників. США вимагає його видати для суду, але праві проросійські лідери в австрійському уряді (зараз вони пішли у відставку з-за викриття їх корупційних зв'язків з Кремлем) не видавали корупціонера. Тепер нові міністри можуть здійснити таку видачу олігарха американському правосуддю.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости