5 простих методів допомогти планеті, піклуючись про себе

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. 5 простих методів допомогти планеті, піклуючись про себе
20:00, 04.08.19
Соцпортал

Сьогодні понад 700 мільйонів людей живуть в умовах щоденного дефіциту питної води, а за десять років ця цифра обіцяє вирости до 3 мільярдів - не тільки за рахунок зростання населення, але й в силу стрімкого зменшення водних ресурсів і зміни клімату, яке частково провокують самі люди

Вчасно вимикаючи воду у крані, ми продовжуємо життя Землі. так само, коли ми сортуємо сміття, не робимо зайвих ксерокопій, відмовляємося від пластикових пляшок та полієтиленових пакетів.

Форми свідомості кожен вибирає для себе сам: хтось бачить сенс у відмові від м'яса, хтось стежить за витратою електроенергії, а хтось захоплюється висадкою дерев. Користь таких кроків в довгостроковій перспективі зрозуміла: дихати чистим повітрям, мати в достатку воду і харчуватися корисною їжею хоче кожен. Але для того, щоб почати піклуватися про навколишнє середовище, є ще більш очевидна мотивація - можливість виглядати і відчувати себе краще вже за тиждень або місяць «зеленого режиму».

Почніть з п'яти простих кроків - і ваше тіло майже відразу скаже спасибі.

Почніть їздити на велосипеді

За даними іспанських вчених, 225 тисяч осіб в Європі щорічно вмирають від захворювань, спровокованих шкідливими газами. У великих містах частка забруднення автотранспортом складає 70-80% від загальної кількості викидів шкідливих речовин в атмосферу, так що міські велосипеди можуть стати порятунком для наших легенів.

Від третини до половини всіх поїздок на машині і наземному громадському транспорті відбуваються на відстань менше 5 кілометрів, яку людині в хорошій фізичній формі і без багажу легко подолати на велосипеді або пішки. За годину їзди на велосипеді з середньою швидкістю можна спалити більше 200 ккал, а регулярні заїзди значно зміцнять м'язи тазу, стегон і литок. У країнах Західної Європи оренда велосипедів розвинена на муніципальному рівні.

Купуйте натуральну (фермерську) продукцію

Чай, натуральні масла і спеції, чорний шоколад, арахісова паста - для більшості шанувальників здорового харчування ці продукти стали важливою частиною раціону. Як правило, сировина для них вирощується в країнах, що розвиваються і йде на експорт для розвинених. Коливання цін на товари не гарантують прожиткового мінімуму багатьом виробникам, змушуючи їх брати позики на вкрай невигідних умовах. До того ж ринкові ціни не відображають справжньої вартості виробництва, яка повинна включати і екологічні, і соціальні компоненти.

«Чесну» продукцію вирощують в фермерських господарствах в порівняно невеликих масштабах, що дозволяє стежити за якістю врожаю, при цьому втручання в локальні екосистеми мінімально, а використання хімічних добрив сильно обмежена. Купуючи такі товари у невелеких господарств ви не лише підтримуєте їх фінансово, але й дбаєте про власне здоров'я.

Використовуйте натуральні миючі засоби

У грудні минулого року президент США Барак Обама підписав заборону на виробництво косметичних засобів з пластиковими мікрогранулами, що викликало жваве обговорення в ЗМІ і соцмережах. В одному тільки штаті Нью-Йорк в водостоках щорічно змиваються близько 19 тонн таких мікрогранул.

Потрапляючи в харчовий ланцюжок, такі токсичні речовини можуть отруїти рибу, яку згодом з'їсть людина або інші ссавці, земноводні або птиці. Радимо вибирати миючі засоби з натуральними або розчинними абразивними частинками - вони ефективно очищують, не завдаючи шкоди навколишньому середовищу.

Багато з нас можуть дуже довго вибирати мило або гель для душу, але недовго думають, перш ніж схопити з полиці супермаркету перший-ліпший засіб для миття посуду. До його складу також варто ставитися уважніше: в більшості містяться нафтопродукти (бутилен, пропилен, феноли та ефіри), а також фосфати і барвники.

Економте електроенергію вечорами

Велика частина енергії сьогодні виробляється за рахунок спалювання вугілля, нафти і газу. При цьому відбувається викид токсичних речовин, що підвищують ризик різних захворювань, в тому числі онкологічних. Тому заради збереження життя на Землі економити електроенергію зобов'язаний кожен, і особливу увагу варто приділити помірному використанню світла з настанням вечора.

У такого екорежіма є несподіваний бонус: вечірня економія електроенергії принесе практично моментальну користь вашому здоров'ю. Увечері намагайтеся обходитися зонувати освітленням, а на електронних пристроях приглушати яскравість екрану. Коли лягаєте спати, гасіть нічники, не забувайте вимикати світло в сусідніх кімнатах і позбавте себе від миготіння зарядних пристроїв або вимикачів на перехідниках. Міцний повноцінний сон - запорука здорового зовнішнього вигляду і гарного самопочуття, а економія електроенергії приємно відіб'ється на рахунках.

Їжте сезонні овочі та фрукти

Про користь сезонних овочів і фруктів ми чули з дитинства, але тут є й інший важливий момент. У сумлінних фермерських господарствах їх, як правило, вирощують в максимально природних умовах, тобто на грядці, з використанням мінімальної кількості хімічних добрив. Що стосується тепличних овочів, штучне освітлення, обігрів і спеціальні препарати прискорюють дозрівання, але не дозволяють врожаю природно встигнути і придбати насичений смак.

Імпортовані овочі та фрукти обробляють різними консервантами для тривалого зберігання, а щоб зробити їх більш привабливими, покривають спеціальними засобами, наприклад воском з вмістом морфоліну - речовини, яку використовують в системах ядерних реакторів і виробництві антибіотиків. Така обробка плодів може зводити до мінімуму користь вітамінів. Обмежуючи споживання несезонних овочів і фруктів, ви знижуєте попит на застосування подібних практик, далеких від «зелених». Крім того, шлях місцевих сезонних овочів і фруктів з полів на прилавки куди коротший, ніж маршрут екзотичних плодів, а це значить - в рази менше палива, що витрачається і викидів вихлопних газів під час перевезення.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Ще цікавого. Всі приколи дня читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости