Білорусь може купувати нафту в Україні

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Білорусь може купувати нафту в Україні
14:30, 15.01.20
Марія Гриневич

Перший віцепрем'єр Білорусі Дмитро Крутий повідомив, що уряд продовжує пошук альтернативних маршрутів постачання нафти.

Про це повідомляє БізнесЦензор з посиланням на видання «БЕЛТА», передає Kosatka.Media.

- Ми розіслали відповідні комерційні пропозиції. Всі комерційні служби наших заводів, Білоруської нафтової компанії знаходяться на переговорах практично в щоденному режимі. Думаю, тут ми теж скоро отримаємо альтернативні варіанти поставки конкретної нафти, - сказав він.

Білорусь розглядає такі країни, як: Україна, Польща, країни Балтії, Казахстан, і Азербайджан. З кінця 2019 року Білорусь і Росія не можуть домовитися щодо умов поставок російської нафти на НПЗ Білорусі.

Нагадаємо, що Білорусь ввела екологічний податок на транзит нафти і нафтопродуктів і призупинила експорт власної нафти. Раніше повідомлялося, що країни не змогли домовитися про вартість транзиту нафти.

З 1 січня 2020 року російський компанії припинили постачання нафти, але вже 4 січня «Белнефтехим» повідомив про укладення першого в цьому році контракту з російською нафтовою компанією. Україна, як і Литва, самі є імпортерами нафти у значних кількостях і вільних обсягів сировини для експорту в країнах просто немає.

В Україні ціни на нафту власного видобутку формуються як премія до європейських котирувань і в результаті є значно вищими, ніж в Білорусі, яка платить за російську нафту ціну, яка нижча від світової на рівень російського експортного мита, тобто, в середньому білоруські заводи економили протягом 2019 року $50-60/т.

Внаслідок "податкового маневру" в РФ, експортне мито поступово буде знижуватися, і разом з ним відповідна можливість економії для Білорусі, яка з 2024 року почне закуповувати російську нафту за європейськими цінами. Навіть з урахуванням премії до європейського котирування у розмірі $6/т, навколо якого зараз і відбувається протистояння Білорусі і Росії у нафтовій сфері, російська нафта для білоруських заводів на сьогодні все ще є найбільш економічно привабливою з величезним відривом від цін, які є на міжнародному ринку.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости