​Новий трудовий кодекс: як звільнятимуть вагітних і матерів?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Новий трудовий кодекс: як звільнятимуть вагітних і матерів?
13:12, 13.12.19

Генеральний директор «Укрпошти» Ігор Смілянський порекомендував міністру економіки Тимофію Милованову скасувати в Україні Кодекс законів про працю.

На сторінці у Facebook пан Смілянський відзначив, що хоче звільнити «за статтею» начальницю одного з відділень «Укрпошти», яка вкрала 120 тисяч гривень, але не може цього зробити, адже вона мати-одиначка.

Змінювати систему трудового законодавства через один випадок недоцільно, вважають експерти ГО «Соціальний рух».

Чому пропонується скасувати КЗпП, а не ліквідувати цілу «Укрпошту»? І одне, й інше допомогло б звільнити винну (на думку директора) працівницю. Незрозуміло, що заважає довести кримінальну справу до вироку і таким чином усунути людину з посади, – зазначають експерти.

Заяви керівника «Укрпошти» слід розглядати у контексті інформаційної кампанії за прийняття нового Трудового кодексу, розробленому урядовцями.

Новий документ дозволить припинити трудові відносини як за повторне порушення умов трудового договору (ст. 36), так і без причини при умові виплати компенсації (ст. 35).

Найбільший удар буде нанесено по жінкам, які реалізують право на материнство.

Їх можна буде простіше звільняти, що суперечитиме інтересам мами і дитини, вважають у «Соціальному русі». Забороняється розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця з жінками, які перебувають у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, крім випадків ліквідації юридичної особи - роботодавця, припинення фізичною особою виконання функцій роботодавця (ч. 3 ст. 41 Проекту Трудового кодексу України).

Важливо уточнити, що сьогодні вагітні жінки й матері з дітьми до 3 років (одинокі матері – з дітьми до 14 років) мають імунітет від звільнення з економічних і дисциплінарних мотивів (йдеться про розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу). Зокрема, вони захищені від скорочення у рамках реорганізації. При ліквідації підприємства їм має бути забезпечене працевлаштування на нову роботу. Проблемні нюанси сьогодні виникають у разі правонаступництва, коли ліквідується одна юридична особа, а її майно передається іншій юридичній особі. У даному випадку працівники не захищені від розірвання трудового договору (захищеним категоріям жінок все одно має пропонуватись нова робота), - кажуть експерти.

Також вищезазначені категорії працівниць звільняються у разі незгоди зі зміною умов праці або у разі звільнення на підставі, визначеній контрактом.

Запропонований проектом порядок призведе до різкого зниження прав вразливих верств населення на ринку праці.

За даними експертів, фактично стан вагітності не рятує від звільнення – заборона діятиме лише, коли жінка візьме відпустку за 70 днів перед пологами. Завершиться захисний період у момент припинення відпустки (56 днів після пологів). Сьогодні жінки від початки вагітності й до досягнення дитиною 3 років не можуть бути звільненні, незалежно від того, чи перебувають у відпустці чи працюють. Це сприяє зайнятості матерів.

Країни ЄС визначають різні форми захисту цих жінок. Скажімо, у Болгарії інспекція праці надає згоду на звільнення вагітних і мам з дітьми до 3 років, у Словенії подібних захистом користуються і чоловіки, і жінки ще місяць після виходу на роботу. У багатьох державах-членах жінка може повідомити про вагітність ще 15 днів після сповіщення про звільнення з економічних мотивів, – зазначається у коментарі ГО «Соціальний рух».

За їх словами, пропоноване законодавство про працю порушує вимоги Європейської соціальної хартії, яка вимагає гарантує, що жінки-працівниці в разі материнства мають право на особливий захист.

Зміни призведуть до дискримінації жінок, адже роботодавці зможуть легко звільнити матерів як і будь-яких інших осіб, ігноруючи особливе становище матерів. Така формальна рівність становить різновид статевої дискримінації. Дізнавшись, що працівниця вагітна, роботодавець просто звільнить її ще до того, як вона візьме відпустку у зв'язку з вагітністю й пологами. Бізнесмен буде зацікавлений у таких діях, оскільки наявність новонародженої дитини покладає на роботодавця комплекс обов’язків (пристосувати робоче місце, надавати перерви для годування дитини). Практичним наслідком стане ще більший тягар для жінок, неможливість поєднувати роботу з сімейними обов’язками та зменшення стимулів до дітонародження, – резюмує «Соціальний рух».

Всі новини про ринок праці читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости