​Чи бути трансплантації органів в Україні?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Чи бути трансплантації органів в Україні?
13:00, 05.12.19
Марія Гриневич

4 грудня 2019 року Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині».

Про це повідомляє телеграм-канал "Адвокат Права".

Законопроектом пропонується визначити, що до початку роботи Єдиної державної інформаційної системи трансплантації (ЄДІСТ), але не пізніше 1 січня 2021 року, положення цього Закону щодо використання системи не застосовуються. Натомість організація трансплантації здійснюється на основі інформації, що міститься на паперових носіях.

Проектом пропонується внести зміни в частині регулювання трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин, які дозволять налагодити ефективний механізм взаємодії з реєстрами гемопоетичних стовбурових клітин за кордоном та використовувати недержавні реєстри для наповнення національної бази даних донорів гемопоетичних стовбурових клітин.

Також пропонується замінити центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією на координаційний центр з питань трансплантації - спеціалізовану державну установу, яка виконує функції у сфері надання медичної допомоги із застосуванням трансплантації та здійснення діяльності, пов’язаної з трансплантацією, яка утворюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я.

Встановлюється, що Державна інформаційна система супроводу трансплантації складається з Єдиної державної інформаційної система трансплантації та Державної інформаційної системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин.

Окрім того, пропонується внести зміни до 18 статей та двох пунктів прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині», уточнити норми, що стосуються питань трансплантації, Основ законодавства України про охорону здоров'я, розширити можливості розвитку медичної науки шляхом внесення доповнення до статті 6 Закону України «Про поховання та похоронну справу».

Серед іншого пропонується деталізація складу злочину, передбаченого частиною першою статті 143 Кримінального кодексу, та доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 452 щодо порушення встановленого порядку внесення інформації до Єдиної державної інформаційної системи трансплантації.

Про секрети здоров'я і молодості читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости