​Як переселенцю повернути виплату пенсії

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. ​Як переселенцю повернути виплату пенсії
16:30, 22.11.19
Марія Гриневич

Останніми роками в Україні гостро стоїть питання переселенців із тимчасово окупованих територій Донбасу, Луганська та анексованого Криму.

Згідно з даними офіційного сайту Міністерства соціальної політики України, станом на 2 січня 2019 року взято на облік 1 512 435 переселенців (ВПО). До найактуальніших проблем переселенців нашої держави належить масове припинення виплати пенсій із підстав, що не передбачені Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Про те, як за теперішніх умов та норм законодавства переселенцям можна повернути виплати пенсій, виданню «Закон і Бізнес» розповіла керуючий партнер адвокатського об’єднання Emiraise Людмила Кабанець.

Як відновити виплати?

Практика позбавлення пенсій набуває дедалі більших масштабів, і в більшості випадків стосується пенсіонерів та людей з інвалідністю. Через свій вік і стан здоров’я більшість із них не здатні долати несприятливі ситуації й потребують допомоги. А пенсії є єдиним джерелом їх існування.

Систематичні порушення прав переселенців на пенсійне забезпечення призводять до виникнення низки судових спорів між ВПО та органами Пенсійного фонду України (ПФУ), щодо поновлення порушених прав переселенців.

Для відновлення своїх прав, необхідно діяти за таким алгоритмом:

  • оформити письмове звернення до органів ПФУ з відповідною вимогою про поновлення та виплату заборгованості з пенсії;
  • оскаржити дії чи бездіяльність органів ПФУ в адміністративному суді;
  • пред’явити до примусового виконання відповідні рішення судів.

На сьогодні в Україні склалася позитивна судова практика щодо поновлення виплати пенсій та стягнення нарахованої, але не виплаченої заборгованості. Наприклад, 3 травня 2018 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду прийняв рішення у зразковій справі про припинення виплати пенсій на користь переселенця.

Судове рішення про поновлення пенсійних виплат і зобов’язання виплати заборгованості з пенсії може протягом тривалого часу не виконуватись. У такому разі пенсіонер зазнає інфляційних втрат від знецінення коштів, що йому належать, та позбавлений можливості отримати додатковий прибуток з цих коштів.

Довідка:

У 2017 році в Україні була прийнята пенсійна реформа. Вона "осучаснила" виплати нинішнім пенсіонерам, але різко підняла необхідний страховий стаж з 15 до 25 років. У 2028 року для отримання пенсії в 60 років необхідно буде мати 35 років стажу. Якщо він буде в проміжку між 25 і 35 роками, то на пенсію людина вийде в 63. А між 15 і 25 - в 65 років. При стажі менше 15 років можна буде розраховувати лише на соцдопомогу, яка буде не більше прожиткового мінімуму.

Всі новини про пенсії в Україні читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости