Активісти оцінили тіньовий рибний ринок у 6 мільярдів гривень

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Активісти оцінили тіньовий рибний ринок у 6 мільярдів гривень
13:30, 19.11.19
Марія Гриневич

За неофіційними даними сьогодні незаконний вилов риби перевищив офіційний, і становить 80 тисяч тонн на рік.

Про це повідомляє прес-служба Асоціації рибалок України.

- Щодня з наших водойм незаконно виловлюють понад 400 тонн водних живих ресурсів. Тіньовий рибний ринок наблизився до 6 мільярдів гривень, - говорять у Асоціації, - через тотальну корупцію браконьєрство набуло небачених масштабів. Сьогодні рибоохорона перетворилася в пособника вбивства водойм, і сама підштовхує браконьєрів на злочин.

Приміром у 1991 році затримали 19 тисяч браконьєрів, то в 2018 число затриманих склало 104 тисячі. Статистика стверджує, що затримують не більше 15% від усієї кількості браконьєрів що промишляють.

- Нераціональне використання рибного ресурсу і його тотальне знищення, на думку вчених, приведуть до того, що до 2050 року в вітчизняних водоймах може зникнути риба, - вважають активісти.

Вчені Інституту зоології ім. Шмальгаузена НАН України стверджують, що поширеного промислового виду ляща, в порівнянні з 2000 роком, в наших водоймах залишилося не більше 25%, щуки - 15%, судака, сома - 8%. А такі колись популярні види риб, як чехоня, лин, головень, сазан, жерех поставлені на грань зникнення.

Екологи переконані, що настільки критичній ситуації ще не було. Водойми погубила безвідповідальність і жадібність. Жоден вид риби не пропав просто так. В останнє видання Червоної Книги України увійшло 70 аборигенних видів риби. Парадокс в тому, що вони абсолютно спокійно відчувають себе в дикій природі у наших закордонних сусідів.

Природоохоронні громадські організації обурені розгулом браконьєрства. Всі річки країни перетягнуті браконьєрськими сітками.

- Корупція рибного відомства знищує державні рибні запаси країни. З різних куточків країни надходять повідомлення про затримання співробітників рибоохорони викритих в корупції. Сьогодні Національне агентство з питань запобігання корупції відсторонило від займаної посади начальника Київського рибоохоронного патруля. Справу передано до суду, - повідомили в Асоціації рибалок України, - після депутатських слухань в Комітетах Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування, а так само з питань аграрної та земельної політики створена Комісія в Міністерстві енергетики та захисту довкілля, яка розгляне діяльність Держрибагентства.

Всі київські новини в розділі #Київград на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости