МОН каже, що в Україні забагато університетів

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. МОН каже, що в Україні забагато університетів
20:00, 14.11.19

Держава неефективно витрачає кошти на вищу освіту через необхідність утримувати завелику мережу закладів вищої освіти.

Про це очільниця Міністерства освіти і науки Ганна Новосад заявила в інтерв'ю Цензор.нет.

За її словами , освітнє відомство змінюючи концепцію вищої освіти, має намір змінити принципи оплати праці викладачів і зменшити кількість університетів.

«З одного боку ми маємо нібито чималі кошти на вищу освіту. Але витрачаємо їх, будемо відверті, дуже бездумно. Утримуючи шалено велику мережу закладів вищої освіти. Яка тоді, коли контингент падав, залишалася незмінною. А друге – ми маємо ситуацію, коли наші викладачі перебувають у системі зрівнялівки, в межах тарифної сітки. В умовах, коли університет – це бюджетна установа, і фактично керівництво не має можливості стимулювати кращих», - зазначає міністр.

За її словами, змінюючи фінансування вищої освіти необхідно надати можливість викладачам, які дійсно є кращими, отримувати кращу заробітну платню.

«Щоб це відбулося, потрібно університет, керівництво університету стимулювати до того, щоб їм потрібні були кращі викладачі. Для цього нам необхідно ввести фінансування, яке базується на результатах діяльності університету. Зараз так не є. Університет має бути природно зацікавленим у боротьбі за кращих викладачів і має бути природно зацікавленим винагороджувати їх краще. От саме таку систему ми впровадити і хочемо», - наголошує Ганна Новосад.

Також вона висловила переконання, що держава не має утримувати сотні університетів.

«Це питання дуже непопулярне. У нас забагато університетів. У нас їх просто… забагато. І ми не можемо робити вигляд, що ми як країна можемо собі це дозволити. Якщо подивимося на сусідню Польщу, то там немає (я округлю зараз) 300 університетів, включно з приватними. А ці сотні університетів – це те, що ми утримуємо за наші податки. І ми традиційно розмазуємо оті 20 мільярдів, які у нас є на вищу освіту, таким тонесеньким прошарком на всіх викладачів. І тому вони отримують ці 6 тисяч гривень. Чому би нам не зробити систему, за якої у нас менше університетів - але вони потужніші, і в них викладачі, які дійсно кращі, мають кращу платню?», - підкреслила міністр освіти і науки.

Також вона наголосила, що впровадження нової форми фінансування закладів вищої освіти буде за суттю мотивувати університети об’єднуватись.

«Тому що один з коєфіцієнтів буде коєфіцієнт масштабу університету. Але паралельно також думаємо над підходами – цивілізованими підходами – як все-таки в адміністративному порядку об’єднувати і окремі університети», - сказала Ганна Новосад.

Всі новини освіти, вступу та ЗНО читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости