Італо Нунціата про прем'єру "Богеми" у Національній опері: ми прагнемо залучити молодь до театру

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Італо Нунціата про прем'єру "Богеми" у Національній опері: ми прагнемо залучити молодь до театру
17:49, 13.11.19
Марія Гриневич

Прем’єра “Богеми” Джакомо Пуччіні відбудеться в Національній опері України 14 та 16 листопада. Ця буде не тільки сучасна за постановкою і за духом вистава, покликана залучити до театру насамперед молодого глядача, — її дія на півстоліття наблизиться до нас у часі. На цьому наголосив режисер-постановник Італо Нунціата у розмові з журналістами в перерві під час генеральної репетиції “Богеми”.

Чому саме в Україні вирішили поставити цю оперу?

По-перше тому, що ця опере Пуччіні яскрава і я вважаю, що дуже сучасна. Також, щоб залучити більше молоді до театру. Тут йдеться саме про те, що цікавить молодь - молодь важко схвилювати чимось, крім почуттів. Варто пам'ятати, що трапляються і драматичні розв'язки.

Чи вперше Ви працювали з цим колективом і як вам працювалось?

З частиною артистів мені вже доводилось працювати при попередніх постановках. Це були «Макбет», «Бал-маскарад», «Любовний напій», «Попелюшка». Більша частина акторів для мене – новенькі, це молодь. Підкреслю, що це та молодь, яка прагне працювати, прагне більше рухатись. Не так, як це відбувається у традиційній, більш статичній опері. Мене це дуже радує і надихає, адже ми разом намагаємось наблизити оперу до сьогодення. В плані драматичності і театральності, і щодо періоду, який ми взяли за основу (50-ті роки –ред.), що не так далеко від сьогодення. Хочеться сприйняття опери не як чогось, що покрите пилом; оцінене, але далеке від нас.

Чим особливим відрізняється ця постановка від інших, що Ви вже ставили в Національній опері України?

В порівнянні з операми Верді, постановкою котрих я займався в цьому театрі, більш статичними творами, опера Пуччіні – це опера значно жвавіша ,живіша в театральному сенсі, опера з більшим рухом. Мені здавалось, що це саме те, що потрібно для Національної опери України.

Маестро, чим Ваша постановка відрізняється від інших, від традиційного прочитання опери «Богема» Дж.Пуччіні?

Принаймні, я претендую на те, що ця постановка – більш нова, свіжа, молодіжна і наближеніша до молодої публіки.

Мені здається, що 50-ті роки взагалі досить визначальний період для Франції, для всієї Європи, як мінімум. Період, коли на небосхилі з»являлись великі персони – актори, артисти, письменники. Це в принципі був розквіт мистецтва, коли і в кіно, і в мистецтві з'явився реалізм, почали інакше рухатись. Все наблизилось до реального життя.

Наведу такий приклад: Мімі в стилі ХІХ століття – це швидше відноситься до музейної полички, а наша Мімі в одязі стилю 50-х. Мода 50-х років, до речі, певною мірою має елементи в сучасному одязі, - ми це бачили в магазинах, коли готувались костюми. В декораціях використані афіші найвідоміших фільмів, вистав 50-х років, щоб створити і підкреслити потрібну нам атмосферу, щоб затягнути глядача в 50-ті роки минулого століття.

Ми сподіваємось що такими осучасненими, актуальними, але без претензії на модернізм, постановками ми зацікавимо глядача. Це музика вічна, вона не моє помітки якогось певного періоду, а отже вписуватиметься так, наче створена сьогодні.

Так само, як в драматичних театрах, не музичних театрах, почуття людей. Адже почуття, ситуації, які переживають люди, вони не міняються з часом.

У репетиції були задіяні співаки, які вийдуть на сцену 14 листопада. Це Валентин Дитюк, Ольга Фомічова, Лілія Гревцова, Андрій Бондаренко, Геннадій Ващенко, Сергій Магера, Олександр Мілєв, Андрій Маслаков.

А 16 листопада головні партії виконають Тетяна Ганіна, Дмитро Іванченко, Петро Приймак, Сусанна Чахоян, Олександр Бойко, Богдан Тарас, Сергій Ковнір, Дмитро Агєєв.

Диригент-постановник - Микола Дядюра, художник-постановник - Марія Левитська, хормейстер-постановник - Богдан Пліш.

Довідка:

Богема, італ. La Bohème - опера в чотирьох актах Джакомо Пуччіні. Лібрето за твором Анрі Мюрже «Сцени з життя богеми» написали Луїджі Ілліка і Джузеппе Джакоза. Прем'єра опери відбулася 1 лютого 1896 року в туринському Teatro Regio, диригував Артуро Тосканіні.

Одна з найбільш виконуваних опер в світі.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити всі найкращі фестивалі та концерти в Києві.

Всі новини шоу бізнесу читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости