Відомий словник назвав "слово 2019 року": воно пов'язане з екологією

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Відомий словник назвав "слово 2019 року": воно пов'язане з екологією
17:00, 07.11.19
Соцпортал

Відомий словник назвав "слово 2019 року": воно пов'язане з екологією і випередило 2 інші.

Про це повідомляють Хроніки Обухова з посиланням на Читомо.

- Словом 2019 року за версією Collins Dictionary став «кліматичний страйк» (climate strike), - повідомляє The Guardian.

Серед претендентів також були слова

  • «відновлення» (rewilding) та
  • «хоуппанк» (hopepunk).

Згідно зі словником, кліматичний страйк – це форма протесту, за якої люди відсутні на заняттях чи роботі і долучаються до демонстрацій з вимогою протидії кліматичним змінам.

Перше вживання цього виразу було зафіксоване у 2015 році, коли під час конференції ООН щодо зміни клімату в Парижі відбулася масова демонстрація.

Проте масового вживання фраза набула тільки наприкінці 2018 року, коли шведська активістка Ґрета Тунберґ вирішила пропускати школу по п’ятницях заради протестів перед національним парламентом і про це написали топові видання світу. У вересні 2019-го близько шести мільйонів осіб приєдналися до всесвітнього кліматичного страйку, відомого як Глобальний тиждень майбутнього.

Лексикографи словника Коллінза відзначили, що використання фрази «кліматичний страйк» зросло у сто разів, що є найвищим показником цього року.

Нагадаємо, що щороку лексикографи Collins Dictionary стежать за 9,5 млрд слів і складають список із 10 нових відомих термінів. Одне з них називають словом року.

Читайте також: Українська мова напряму походить від тієї, що була у Київській Русі - відома у Європі із раннього середньовіччя.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости