Як підтвердити стаж роботи без запису в трудовій книжці?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Як підтвердити стаж роботи без запису в трудовій книжці?
14:00, 21.10.19
Соцпортал

У ст. 46 Конституції України зазначено, що громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

Це право гарантується загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням за рахунок страхових внесків громадян, підприємств, установ і організацій, а також бюджетних та інших джерел соціального забезпечення; створенням мережі державних, комунальних, приватних закладів для догляду за непрацездатними, повідомляє телеграм-канал "Адвокат права".

Так, основним документом, що підтверджує стаж роботи, є трудова книжка. Порядок підтвердження наявного трудового стажу за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній встановлюється Кабінетом Міністрів (cт. 62 Закону України «Про пенсійне забезпечення»).

Постановою Кабміну № 637 затверджено Порядок підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній. Пунктом 1 цього Порядку передбачено, що за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній трудовий стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби, навчання, а також архівними установами.

У тих випадках, коли в трудовій книжці відсутні відомості, що визначають право на пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установлені для окремих категорій працівників, для підтвердження спеціального трудового стажу приймаються уточнюючі довідки підприємств, установ, організацій або їх правонаступників. У разі відсутності правонаступника підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, установленої для окремих категорій працівників, здійснюється у порядку, визначеному Пенсійним фондом за погодженням з Мінпраці та Мінфіном. Механізм підтвердження таких періодів роботи визначений Порядком підтвердження періодів роботи, що зараховуються до трудового стажу для призначення пенсії на пільгових умовах або за вислугу років, затвердженим постановою правління Пенсійного фонду № 18-1.

Крім того, приймаючи документи, орган, який призначає пенсію перевіряє:

  • правильність оформлення заяви, відповідність викладених у ній відомостей про особу даним паспорта і документам про стаж;
  • зміст і належне оформлення наданих документів;
  • копії відповідних документів, фіксує й засвідчує виявлені розбіжності (невідповідності).

Орган, що призначає пенсію, за наявності сумнівів має право вимагати від підприємств, установ та організацій, фізичних осіб дооформлення у тримісячний строк з дня подання заяви, прийнятих і подання додаткових документів, передбачених законодавством, а також перевіряти обґрунтованість їх видачі.

Довідка:

У 2017 році в Україні була прийнята пенсійна реформа. Вона "осучаснила" виплати нинішнім пенсіонерам, але різко підняла необхідний страховий стаж з 15 до 25 років. У 2028 року для отримання пенсії в 60 років необхідно буде мати 35 років стажу. Якщо він буде в проміжку між 25 і 35 роками, то на пенсію людина вийде в 63. А між 15 і 25 - в 65 років. При стажі менше 15 років можна буде розраховувати лише на соцдопомогу, яка буде не більше прожиткового мінімуму.

Всі новини про пенсії в Україні читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости