Як не треба зберігати цибулю: причини, чому вона швидко псується

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Як не треба зберігати цибулю: причини, чому вона швидко псується
20:00, 12.10.19
Соцпортал

Зібрати врожай цибулі не складно, а ось зберегти його до самої весни, мало кому вдається. Лук дуже чутливий до вологості, температури і навіть овочів, що зберігаються поруч

Температура в будинку, а особливо в квартирі в опалювальний сезон може доходити до + 25 ° С. Для зберігання цибулі така температура не підходить, овоч дуже швидко пересихає. Максимально допустима для цибулі температура + 20 ° С, при цьому вологість не повинна перевищувати 50%, інакше в цибулі почнуться процеси гниття.

Якщо немає добре обладнаного льоху, потрібно:

  • Знайти картонні коробки, кошики або ящики.
  • Розкласти в них цибулю приблизно по 10 кг.
  • Присипати трохи піском. Досвідчені городники інколи посипають його додатково борошном для кращого збереження.
  • Заповнену тару треба поставити в прохолодне сухе місце, в якому температура коливатиметься від +3 до + 19 ° С.
  • Важливо не зберігати поруч картоплю, яка постійно виділяє вологу і газ етилен, адже цибуля активно все це буде вбирати.

Також можна:

  • Підв'язати цибулю в коси.
  • Засунути в старий панчіх.
  • Підвісити на гачки в прохолодній кімнаті.

На світлі

Не можна залишати тару з цибулею на світлі, так як воно прискорює його псування, руйнуючи складні хімічні сполуки. Через це цибуля стає несмачною, м'якою, починає підгнивати або проростати.

У герметичній тарі

Ріпчаста цибуля дуже боїться підвищеної вологості, тому тара для зберігання її обов'язково повинна бути вентильованою і мати низьку теплопровідність.

Зберігання в щільно закритій пластиковій тарі і поліетиленових пакетах неприпустимо. Поява рясного конденсату не змусить себе чекати і цибуля дуже швидко згниє.

Недостатньо висушена

Навіть до зберігання в ідеальних умовах цибулю, все одно, потрібно підготувати, попередньо висушивши. Близько 5 днів цибулю необхідно просушувати на сонці, балконі або прямо в кімнаті, розклавши в один ряд на папір. Однак, прямих сонячних променів краще уникати. Необхідний невеликий навіс, інакше луска придбає зеленуватий відтінок.

Для прискорення процесу сушіння можна скористатися електричною духовкою. Температуру важливо виставляти не більше 40 ° С, ретельно відстежуючи стан цибулі і не допускаючи розтріскування лушпиння. Після просушування цибулю потрібно потримати ще 3 дні при кімнатній температурі.

У підсумку, рука повинна проходити в купу лука вільно, видаючи легкий шелест луски. Якщо цього не відбувається, значить овочу необхідно ще сохнути.

Перед засипанням в місце зберігання цибулини необхідно ретельно оглянути, відібрати пошкоджені і заражені від здорових. Це вкрай важливий момент, тому що навіть 1 погана цибулина може поступово пошкодити сусідні, що поступово призведе до псування всього врожаю.

Про секрети здоров'я і молодості читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости