Податки можна буде не платити: законопроект

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Податки можна буде не платити: законопроект
21:20, 11.10.19
Соцпортал

Запропонована у ВРУ новація стосується молодих людей, що не досягли 27 років

У Верховній Раді запропонували звільнити всіх українців до 27 років від сплати податку на доходи фізосіб, а роботодавців — від єдиного соцвнеску (ЄСВ) за таких працівників. У пояснювальній записці до законопроєкту №2250, що до парламенту вніс представник партії «Слуга народу» , говориться, що такі заходи допоможуть вивести економіку з «тіні».

Відповідний законопроєкт зареєстрував депутат від партії «Слуга народу» Олексій Кучер.

«Законопроєктом пропонується звільнити роботодавців від сплати єдиного соціального внеску за працівників, які не досягли 27-річного віку. Також пропонується встановити нульову ставку податку на доходи фізичних осіб для працівників віком до 27 років», — йдеться у пояснювальній записці до законопроєкту.

Кучер вважає, новація буде стимулювати підприємців брати на службу недосвідчену молодь. Разом з тим, вважає автор документа, ініціатива теоретично знизить корупційні ризики при проведенні перевірок контролюючими органами, оскільки міра буде мотивувати бізнес брати персонал на роботу офіційно.

На сьогодні з кожної мінімальної зарплати роботодавець повинен заплатити за кожного працівника 918 грн ЄСВ, а також утримати з нього 751 грн податку на доходи фізосіб і військовий збір 62 грн.

Слід зазначити, що ініціативи українських законодавців аж ніяк не ноу-хау. З 1 серпня 2019 року громадяни Польщі молодше 26 років не платять державі податок на доходи фізосіб (18%). У свою чергу цю ідею польський уряд запозичив у Франції, Бельгії та Чехії, де для молоді існують аналогічні пільги.

Втім, реалізувати такі ініціативи в Україні буде вкрай важко. Адже податкові пільги для частини працездатного населення неминуче погіршать дефіцит Пенсійного фонду і створять проблеми в частині наповнення держбюджету.

Автори законопроєкту запевняють, що економічний ефект від подібних нововведень буде величезним. За їх розрахунками, якщо громадян до 27 років звільнити від податку, віддача за рахунок розширення офіційного працевлаштування буде в майбутньому, щоправда, ніяких конкретних цифр не повідомляють.

Подібний підхід нещодавно реалізували у Польщі. 1 серпня у Польщі набув чинності закон, відповідно до якого всю молодь віком до 26 років звільнили від сплати податку на доходи фізичних осіб.

Зазначимо, що податок на доходи фізичних осіб в Україні складає 18%, військовий збір 1,5%. Крім цього, роботодавець має заплатити до Пенсійного фонду 22% від зарплати єдиного соціального внеску.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити відео на гостросоціальну тематику.

Про інклюзивність та права людей з інвалідністю читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости