Скільки коштує поховати людину? Вартість ритуальних послуг в Україні

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Скільки коштує поховати людину? Вартість ритуальних послуг в Україні
23:00, 10.10.19
Соцпортал

В Україні щороку помирає близько півмільйона людей

Самі знайдуть і самі все запропонують

Часто про смерть людини працівники ритуальних агентств знають ще до того, як людина померла.«Хворіє людина, лікарня телефонує поліції, поліція – ритуальному агенту. Коли людина відходить – агент вже в лікарні продає родичам послуги», – розповів представник похоронної сфери на умовах анонімності.

Як не нарватися на «чорних» трунарів

У цьому секторі бізнесу вкрай висока конкуренція, тому деякі представники змушені йти на крайні заходи, щоб заманити клієнтів. Агенти з'являються відразу за фактом встановлення смерті та наполегливо, а іноді агресивно, продають свої послуги. Часто вбиті горем люди погоджуються на все, не вникаючи в пропозиції. А тут їх підстерігають обман і маніпуляції. Щоб не зв'язатися з таким "ритуальником", перевірте його на наявність:

  • Фіксованого прейскуранта з офіційною печаткою фірми;
  • Замовлення оформляється на фірмових бланках з реквізитами;
  • Складається договір у двох рівнозначних примірниках.

Скільки грошей потрібно, щоб поховати людину? Статті витрат

Вартість організації похорону залежить від форми. Є повний пакет - від моменту смерті до фінальної стадії процесом займаються фахівці, з якими заздалегідь були підготовлені угоди. Найчастіше стосується лежачих хворих, людей похилого віку. Ціна ритуальних послуг вийде нижче, якщо зайнятися організацією самостійно. Тоді важливо не упустити ніяких статей витрат, а саме:

  • Ділянка на кладовищі, яма;
  • Витрати на морг;
  • Труна, одяг, текстиль, вінки;
  • Церковна атрибутика, відспівування;
  • Поминки, поминальні набори;
  • Транспортування (наймання мікроавтобусів, катафалки).

Сплатити послуги в морзі

У регіонах послуги моргу оплачуються за статтями:

  • Одноденне перебування тіла - 350 грн;
  • Розтин - 450-500;
  • Обмивання, переодягання - 500-600.

У столиці ціни на похоронні послуги стартують від 2000. Окремо оцінюють макіяж, зачіску та інші маніпуляції.

Купити труну

Розрізняють такі типи, від яких залежить, скільки коштує труна:

  • Оббиті тканинним покриттям (найбільш бюджетні) - 800-4000 грн;
  • Поліровані (елітні) - 4000-30 000 грн;
  • З цілісних масивів цінних порід ( бук, дуб, кедр, вишня) - 16 000-300 000.

Вартість відспівування

Ціна поховання в Україні формується не тільки від витрат, пов'язаних із закупівлями, але і з церковними обрядами. Так, відспівування обійдеться рідним в 500 (для сільського населення) - 1000 (столичні церкви). В середньому - 800 гривень.

Похоронний оркестр

Сучасна тенденція показує, що частіше люди не викликають музикантів, ніж замовляють їх. "Мода" на них пройшла. Однак, скориставшись оркестром, коштує організація похорону на 700-800 грн дорожче. Також не забудьте, що їх слід нагодувати.

Скільки коштує місце на кладовищі?

Основне питання, що хвилює перед похованням: скільки коштує купити місце на кладовищі. Згідно з національним законодавством, ділянка для поховання видається безкоштовно. Однак деякі контори успішно продають відрізки землі в обхід закону. Враховуючи розмір міста та престижність місцевості, коштує ділянка землі на кладовищі від 100 доларів. Вартість місця на кладовищі закритого типу - 2000 євро.

Прайс викопати могилу змінюється в залежності від пори року. Так, могила влітку - 400, взимку - в півтора рази більше, тобто 600.

Вартість кремації

На території країни діє 3 крематорію (Київ, Одеса, Харків). Тим, кого не влаштовує ціна місця на кладовищі, цей варіант підійде більше. Комплексна тарифікація становить від 4000 до 9000, включаючи оренду залу для прощання.

Поминки

Раніше поминальні обіди проводилися вдома: ставили довгі столи, готували самостійно. Сьогодні популярно поводитися з кафе, що вирішує проблему з місцями, тривалим приготуванням. Так, багато закладів спеціалізуються на таких комплексах. За одного доведеться заплатити від 60-120 грн. Сюди входять перше, м'ясне, овочі, компот.

Які ціни на ритуальні послуги від провідних компаній України?

Очевидно, що дорожче виходить організувати похорони в Україні в її центральних регіонах (Одесі, Харкові, Дніпрі, Черкасах). Бюро ритуальних послуг віддалених країв (у Полтаві, Миколаєві, Кривому Розі, Житомирі, Чернігові) виставляє більш лояльні прайси, однак ціни на ритуальні послуги в Україні можуть відрізнятися в межах 20%. Мінімальна вартість похоронів в Україні починається від 6000 гривень. Максимальної межі не існує.

Де взяти гроші

Розцінки на ритуальні послуги зашкалюють, якщо взяти до уваги заробітки середнього українця. Мінімальної зарплати явно не вистачить навіть на найнеобхідніше, проте в Україні передбачена грошова допомога на поховання. Для цього необхідно зібрати невеликий пакет документів і подавати за місцем роботи або до Пенсійного фонду.

Право на отримання допомоги на поховання мають:

  • дружина або чоловік покійного;
  • діти, брати, сестри й онуки, які не досягли повноліття;
  • студенти, учні на денному відділенні, віком до 23 років;
  • батько або мати покійного;
  • дідусь або бабуся покійного по прямій лінії.
  • Щоправда, всі витрати вона навряд чи покриє – у 2018 році розмір виплати становив 4100 грн.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити відео на гостросоціальну тематику.

Всі новини про соціальне забезпечення в Україні читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости