Про АЕС на Запоріжжі та роботу в нічних клубах. Про що розповідав VJ Yarkus

  1. Главная
  2. Архив
  3. ARTEFACT
  4. Про АЕС на Запоріжжі та роботу в нічних клубах. Про що розповідав VJ Yarkus
17:27, 01.10.19
Соцпортал

​Виставка «ARTEFACT: Chernobyl 33» зібрала навколо себе велику кількість творчих людей та шанувальників сучасного мистецтва. Своїм досвідом в медіа-арті з нами поділився один з організаторів виставки Ярослав Костенко.

Виставка «ARTEFACT: Chernobyl 33» стартувала третього серпня. Роботи митців охопили безліч тем Чорнобильської катастрофи та кожен зумів донести щось важливе в головну мету виставки – переосмислення інформаційної складової катастрофи на ЧАЕС.

Ярослав Костенко – головний організатор виставки, який зробив не тільки великий внесок в організацію виставки, а й брав участь у підготовці інсталяцій молодих митців та працював над створенням власної аудіовізуальної програми разом з сучасними музикантами, розповів про свої враження від виставки та свій досвід у медіа-арті.

– Розкажіть про те, як ви прийшли в медіа-арт і про свій досвід організації виставок.

– Мене звуть Ярослав Костенко, творчий псевдонім VJ Yarkus, я займаюся відео-артом, відеомаппінгом і лазерними інсталяціями вже близько 20-ти років. Прийшов я до цього через роботу в нічних клубах, де я почав практику роботи зі світлом під музику. Мені стало цікаво, як можна за допомогою цих технологій обіграти простір, зробити різні інсталяції та створити настрій, занурюючи людей в особливу атмосферу. Беру участь у виставках і фестивалях вже близько 8-ми років, є великий досвід резиденції на іноземних виставках. Останній рік ми займаємося створенням медіа-арт лабораторії в Арт резиденції Carbon на ВДНГ. Там ми організували діючу лабораторію, де проводимо майстер-класи з навчанням та практикою з учнями і менторами. Надалі ми реалізовуємо це в виставках. Наприклад, в цій виставці беруть участь як наші студенти, так і ментори, які викладають.

– У виставці «ARTEFACT: Chernobyl 33» буде представлена ваша інсталяція?

– Так. Ми робимо спільні інсталяції для виставки Чорнобиля з нашими студентами та менторами медіа-арт лабораторії в Carbon. Це світлові інсталяції з лазерами, інсталяція «Реактор», а також спільна робота з музикантами і композиторами електронної експериментальної сцени Гошею Потопальським і Денисом Волошином. Ми створюємо аудіовізуальну історію, присвячену Чорнобилю: трагедію по її етапах, з різними настроями. Так само у нас колаборація з перформером Флорою Боровик і ми плануємо зняти відео-арт щодо нашої спільної роботи.

– Чому тема Чорнобиля досі є актуальною і чому важливо її зараз вивчати?

– Як то кажуть, треба на помилках вчитися і робити висновки. Мені здається, така велика трагедія, як Чорнобиль, якраз той привід, коли треба робити дуже великі висновки, щоб це не повторилося. І один з методів, щоб донести людям цю думку, це сучасне мистецтво.

– Як тема Чорнобилю стосується безпосередньо вас, може, з нею пов’язані певні події з вашого життя?

– Особисто мене і моїх близьких ця трагедія не торкнулася, я жив в цей час в Запоріжжі. У нас теж є Запорізька атомна станція, де постійно бувають якісь незрозумілі ситуації, про які людям не кажуть, але чомусь різко стає погано у містах по-близу – Енергодарі та Нікополі. Ця атомна станція такого ж типу, як і Чорнобильська, тому це якось насторожує. В принципі, я вважаю, що тема атомної катастрофи близька багатьом.

– Яке у вас враження від виставки «ARTEFACT: Chernobyl 33», що ви можете сказати з цього приводу ?

– Мені здається, це дуже цікава виставка, оскільки зібралися цікаві художники. Їх проекти, які вони придумали і реалізували, варті уваги та поваги. І тому вас всіх запрошуємо на нашу виставку. Ми використовуємо також останні передові технології, які раніше в Україні не використовувалися, в будь-якому випадку глядач побачить щось нове, нову інтерпретацію. Думаю, це цікаво широкому колу поціновувачів сучасного мистецтва.

Проект відбувається за підтримки Українського культурного фонду, Міністерства інформаційної політики України, Галузевого архіву Служби безпеки України, Державного агентства України з управління зоною відчуження, Ukrainian National Chernobyl Museum, медіа-арт резиденції Carbon, МОО «Центр ПРИПЯТЬ.ком», ТСН.ua, Українського кризового медіа-центру та під керівництвом міжнародного куратора, за участю українських і європейських митців, музикантів та експертів.

Новини проекту читайте у розділі #ARTEFACT на Соцпорталі.

Новости по теме

Культура виртуальной выставки набрала значительные обороты в 2020 году
ARTEFACT: CHOrnobyl
VR шлем - полное погружение
ARTEFACT: CHOrnobyl
17:17, 29.10.2020

Зачем тебе VR шлем?

Марья Гриневич
Марья Гриневич
Первая виртуальная выставка Чернобыля представлена ​​во время пандемии COVID-19
Топ
ARTEFACT: CHOrnobyl
Эксклюзив

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости