Хто зі студентів отримуватиме стипендії у 2019 році

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Хто зі студентів отримуватиме стипендії у 2019 році
15:00, 03.09.19

В Україні діє Постанова Кабміну «Про внесення змін до стипендіального забезпечення», яка передбачає скорочення кількості отримувачів соціальної і академічної стипендії майже наполовину.

Відповідно до нового порядку грошових виплати студентам, стипендіальний фонд України передбачає два види стипендій — соціальні (для соціально незахищених громадян, пільговиків) і академічні (за досягнення в навчанні). В рамках студентської (стипендіальної) реформи соціальну стипендію будуть отримувати близько 7% студентів, пише lawportal.com.ua.

Крім того, важливим критерієм при визначенні права студента на соціальну стипендію є матеріальний стан сім’ї. Так, відповідно до внесених у законодавство змін, соц. стипендії надаються студентам (курсантам) вищого навчального закладу, виходячи з рівня доходу сім’ї та успіхів у навчанні, в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, а також студенти (курсанти) ВНЗ, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, мають гарантоване державою право на виплату соцстипендії (в тому числі, у разі отримання академічної стипендії).

Процедура розподілу академічних стипендій зазнала більш серйозних змін — запроваджено рейтинг успішності студентів (рейтинг успеваемости). Таким чином, стипендію будуть отримувати не всі студенти з середньою четвіркою за екзаменаційну сесію, а лише ті, хто займе високі місця в рейтингу вищого навчального закладу.

Українське законодавство не передбачає єдиної рейтингової системи для визначення стипендії, тому кожен ВНЗ самостійно розробляє свої критерії для складання рейтингу успішності. Приблизно на 90% місце студента в рейтингу залежить від навчальної успішності, яка визначається одразу після закінчення сесій (враховуються середні бали оцінок на екзаменах). Лише на 10% місце в рейтинговому списку визначається критеріями, які встановлюються навчальними закладами (наприклад, наукова, спортивна або громадська діяльність). Таке процентне співвідношення допомагає визначити найбільш успішних студентів навіть у разі, коли за результатами сесії всі отримали однаковий середній бал.

Хто має право на соціальну стипендію в 2019 році:

  • діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування
  • студенти з малозабезпечених сімей
  • діти-інваліди та особи з інвалідністю I-III групи
  • студенти, що залишилися у віці 18-23 років без батьків
  • особи, визнані учасниками бойових дій та їх діти
  • шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менше 3 років
  • особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
  • діти, зареєстровані як внутрішньо переміщені особи
  • діти, один з батьків яких загинув під час масових акцій громадського протесту
  • діти, один з батьків яких загинув (пропав безвісти) в районі проведення АТО, бойових дій або збройних конфліктів
  • особи, яким призначено соціальні стипендії Верховної Ради України для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт та дітей з малозабезпечених сімей
  • діти шахтарів, чиї батьки мають стаж підземної роботи не менше 15 років або загинули в результаті нещасного випадку на виробництві, або стали інвалідами I або II групи

Виплата соціальних стипендій в Україні здійснюється органами соціального захисту населення через вищі навчальні заклади. Право на призначення соціальної стипендії мають лише ті студенти, які за результатами навчального семестру не мають академічної заборгованості, незадовільних результатів навчання і включені до рейтингу.

Академічна стипендія 2019 року надається:

Студентам (в тому числі іноземцям, біженцям та особам без громадянства), які навчаються в навчальних закладах або наукових установах на денному відділенні. Академічна стипендія призначається після сесії, виходячи з успішності студентів за останній навчальний семестр. Виняток становлять першокурсники, яким до першої сесії стипендія призначається і виплачується за рейтингом, сформованим на підставі конкурсного бала ЗНО, отриманого при вступі до навчального закладу.

Як розраховується середній бал і формується рейтинг?

За основу при формуванні рейтингу стипендіатів береться показник успішності з кожного навчального предмету (дисципліни), який вимірюється в балах. У рейтинг включаються всі студенти ВНЗ денної форми навчання, крім учнів, які набрали меншу кількість балів, ніж встановлена межа незадовільного навчання (докладніше про рейтинг — в кінці статті). Також позбавляються права на стипендію особи, які мають академзаборгованість.

Кількість стипендій, що буде розподілена між студентами, визначається до початку підведення підсумків семестрового контролю. При цьому встановлюється однаковий для всіх курсів і спеціальностей (напрямів підготовки) ліміт стипендіатів, яким буде призначатися академічна стипендія. Цей показник встановлюється у відсотках від фактичної кількості студентів денної форми навчання, які навчаються за державним (регіональним) замовленням за станом на перше число місяця, наступного за датою закінчення сесії.

Студентам, які закрили сесію з оцінками 10-12 балів за дванадцятибальною або 5 балів за п’ятибальною шкалою нараховується підвищена стипендія, яка на 45,5% вище стандартної (мінімальної) академічної стипендії. При цьому, кількість стипендіатів, яким може призначатися академічна стипендія у підвищеному розмірі, з 2019 року було збільшено до 3%.

Який розмір стипендії в Україні в 2019 році?

Український уряд ухвалив рішення про 18% підвищення грошових виплат студентам, що дозволило збільшити розмір всіх видів стипендій.

Соціальна стипендія виплачується в такому розмірі:
  • для учнів ПТУ з числа дітей-сиріт — 1180 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів з числа дітей-сиріт — 2360 гривень
  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 450 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів I — II рівня акредитації — 890 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів III — IV рівня акредитації — 1180 гривень
Розмір мінімальної академічної стипендії у 2019 році становить:
  • для учнів ПТУ — 490 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації — 980 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації — 1300 гривень
Сума підвищеної стипендії на 2019 рік:

Підвищена академстипендію для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації (зокрема для «складних» і «дефіцитних» спеціальностей — інженерних і природничо-математичних педагогічних) виплачується в розмірі 1660 грн., I-II рівня — 1250 гривень.

Розмір академічної стипендії Президента України:
  • для учнів ПТУ — 1420 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації — 2130 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації — 2720 гривень
Розмір іменних і академічних стипендій Кабміну:
  • для учнів професійно-технічних навчальних закладів — 1180 грн.
  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації — 1900 грн.
  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації — 2480 грн.
Розмір президентської стипендії для учасників і призерів міжнародних учнівських олімпіад:
  • учасникам — 2600 гривень на місяць
  • призерам — 2950 гривень на місяць

Розмір стипендії переможцям Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика та Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка становить:

  • для учнів ПТН — 1420 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації — 1770 гривень
  • для студентів вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації — 2600 гривень

Всі новини освіти, вступу та ЗНО читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости