Рябошапка - новий генпрокурор. Рада зробила призначення

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Рябошапка - новий генпрокурор. Рада зробила призначення
08:15, 30.08.19
ЗМІ

Верховна Рада України схвалила кандидатуру Руслана Рябошапки на посаду генерального прокурора України. Його кандидатуру підтримало 312 парламентаріїв

Верховна Рада призначила новим генеральним прокурором Руслана Рябошапка. За таке рішення проголосували 312 народних депутатів, проти – 26, утримались – 25.

У 2013-2014 роках Рябошапка очолював Департамент аналізу антикорупційної політики у неурядовій організації Transparency International Україна, був заступником міністра юстиції в уряді Арсенія Яценюка, працював заступником міністра юстиції (від 19 березня 2014-го), член Національної агенції з питань запобігання корупції – пішов з посади члена НАЗК у червні 2017 року. Рябошапка – заслужений юрист України, був нагороджений почесною грамотою Кабінету міністрів. На виборах 2019 року був радником Володимира Зеленського.

Призначили Рябошапка після відставки Юрія Луценка. Заяву про звільнення той написав 29 серпня.

В кулуарах парламенту Рябошапка повідомив журналістам, що приорітетом в своїй діяльності на посаді генерального прокурора вважає перезавантаження Генпрокуратури. Потрібна, за словами нового генпрокурора, не лише зміна назви «Генеральна прокуратура» на «Офіс генерального прокурора», а повне перезавантаження системи.

Також він зазначив, що ГПУ має стати єдиним органом в державі, який впроваджує політику боротьби зі злочинністю, адже на сьогодні, на його думку «таких органів немає».

Він підкреслив, що не може гарантувати, що справи, які викликають в суспільстві надзвичайний резонанс, будуть розслідувані, доведені до обвинувальних чи виправдальних вироків, але пообіцяв «зробити все, щоб вони були пріоритетом на порядку денному роботи прокуратури».

Хто такий Руслан Рябошапка

Руслан Рябошапка – 42-річний політик та юрист. До призначення на посаду генпрокурора працював заступником глави Офісу Президента Володимира Зеленського, де відповідав за правовий блок і відносини глави держави з судами.

Вищу освіту здобув за спеціальністю правознавство у тепер вже неіснуючому приватному українсько-ізраїльському Міжнародному Соломоновому Університеті в Києві.

Рябошапка одружений з юристкою Олесею Бартовщук, яка працює у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) в французькому Страсбурзі. Пара виховує трьох синів – Тимура, Луку та Марка. Усі вони мають громадянство Франції та живуть з матір'ю на території ЄС.

Після закінчення університету в 1998 році Рябошапка працював на різних посадах в Державному департаменті з питань виконання покарань та влаштувався у Міністерство юстиції. Робота у відомстві затягнулась на 12 років. Саме там політик і сформувався як фахівець.

У Мін'юсті Рябошапка пройшов шлях від головного спеціаліста до начальника Департаменту законодавства про правосуддя, правоохоронну діяльність та антикорупційну політику.

У 2010 році отримав звання Заслуженого юриста України. У цей же рік його призначили директором новоствореного Бюро з питань антикорупційної політики Секретаріату Кабінету Міністрів, який очолював Микола Азаров. Але вже у лютому наступного року уряд ліквідував цю структуру. За однією з версій, причиною стало те, що корупціонерів почали шукати "не там, де треба".

Після закриття Антикорупційного бюро Рябошапка і далі відповідав за ті самі питання – але вже у статусі заступника керівника Департаменту юридичного забезпечення апарату Кабміну. "Польової" боротьби з корупцією у його роботі було мало – чиновник нікого не "ловив", не затримував і не контролював чиюсь діяльність. Проте, Рябошапка став одним з провідних в Україні авторів правових норм із запобігання та недопущення хабарництва у системі органів виконавчої влади.

Коли ж восени 2013 року на вулиці міст почали виходити незадоволені політикою Януковича люди і в країні розпочався Євромайдан, Рябошапка пішов з уряду Азарова.

Роботу він знайшов у неурядовій організації Transparency International Україна, де півроку займався антикорупційними питаннями.

Після перемоги Революції гідності у 2014 році юрист повернувся до рідного Мін'юсту, де обійняв посаду заступника міністра Павла Петренка. У жовтні Рябошапка вдруге у звільнився з Міністерства юстицію. Можливо, цього разу назавжди.

Через півтора року, у березні 2016, правознавець став членом Національного агентства з питань запобігання корупції. Там він займався питаннями антикорупційної політики та запобігання конфлікту інтересів.

Однак у червні 2017 року Рябошапка написав заяву про звільнення і пішов з НАЗК з гучним скандалом. Він звинуватив голову органу Наталію Корчак у неефективній роботі, небажанні вирішувати проблеми агентства та зволіканні з перевіркою електронних декларацій прем’єра Володимира Гройсмана та інших міністрів.

Зеленський напередодні другого туру президентських виборів представив Рябошапку як головного спеціаліста з правоохоронної та антикорупційної політики у своєму штабі.

Після перемоги на виборах Зеленський призначив юриста заступником глави Офісу Президента. На цій посаді Рябошапка курував антикорупційні питання і Національну раду у боротьбі з корупцією при президенті.

Щодо ініціатив, то Рябошапка лобіює скасування "поправок Лозового" в кримінальному кодексі. Вони вводять низку обмежень для слідства: скорочують термін досудового розслідування, вводять проведення експертиз тільки за рішенням суду і так далі. Також Рябошапка виступає за посилення захисту свідків і викривачів у справах про корупцію, адже в іншому випадку вони бояться свідчити на хабарників.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости