Наступниця Супрун. Що відомо про нову очільницю МОЗ Зоряну Скалецьку

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Наступниця Супрун. Що відомо про нову очільницю МОЗ Зоряну Скалецьку
10:00, 30.08.19
ВВС News

29 серпня Верховна Рада призначила Зоряну Скалецьку міністром охорони здоров’я — на цій посаді вона замінить Уляну Супрун

Зоряна Скалецька (Черненко) народилася 9 серпня 1980 року.

Середню освіту отримала у Львові, вищу — в Національному університеті Києво-Могилянська академія (закінчила факультет правничих наук).

Захистила дисертацію на ступінь доктора права за медичною тематикою в Університеті Марії Склодовської- Кюрі в Любліні. У 2011—2012 навчалася на річній програмі Дослідницька етика в Union Graduate College (США).

У 2001—2006 роках працювала в держорганах: була провідним спеціалістом відділу правового аналізу регуляторних актів у Головному управлінні регуляторної політики Держкомітету України з питань регуляторної політики та підприємництва.

З 2006 року викладає в Києво-Могилянській академії. З 2014 року — доцент, з 2015 — заступник декана факультету правничих наук. Також була директором програми Етико-правові питання біоетики, фармацевтичного та медичного права Центру міжнародного захисту прав людини НаУКМА.

Працювала експертом Ради підприємців при Кабміні (2010—2011) та керівником юридичного відділу ВГО Українська ліга сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги (2011—2012).

Брала участь у всеукраїнських та міжнародних наукових заходах, викладала в школах з медичного права. Автор низки публікацій у галузі медичного права та навчально-методичних посібників.

Є фахівцем у галузі медичного та фармацевтичного права. Експерт з питань медичної реформи в об'єднанні громадських активістів Реанімаційний пакет реформ, зокрема в 2014—2017 була головним експертом медичної групи.

Обіймала низку громадських посад при органах влади: член Дорадчої ради з питань охорони здоров’я при парламентському комітеті з питань охорони здоров’я (2007—2009), голова Комісії з реформування охорони здоров’я Громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України (2011—2014).

«Кваліфікований юрист, яка знається на медичному праві, активна учасниця Євромайдану, людина з характером і найбільш оптимальна кандидатура з усіх, які називалися», — так охарактеризувало Скалецьку джерело ВВС News Україна в медичних колах, наближене до МОЗ.

Загалом Зоряна Скалецька висловлювалася на підтримку медичної реформи, впроваджуваної МОЗ під керівництвом Уляни Супрун, але критикувала шлях впровадження окремих змін.

Зоряна Скалецька схвально ставиться до доказової медицини і вакцинації, конструктивно критикує медреформу, хоча і не без моментів популізму останнім часом, розповіла людина, яка знає пані Скалецьку вже багато років.

Зоряна Скалецька активно коментує медичну реформу у ЗМІ, брала участь у багатьох радіо і ТВ ефірах, нещодавно спільно з паном Радуцьким і відомим критиком медреформи, лікарем Ольгою Голубовською.

Зоряна Скалецька є колишньою дружиною депутата від БПП VIII скликання Олександра Черненка, вони мають двох дітей.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости