Горить Амазонка. У Бразилії збільшилася кількість пожеж

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Горить Амазонка. У Бразилії збільшилася кількість пожеж
15:00, 25.08.19
ВВС

За два дні кількість нових пожеж значно зросла. Влада країни скерувала на боротьбу з вогнем військових

У Бразилії за четвер і п'ятницю (22 і 23 серпня) зафіксували 1663 нових пожежі, половину з них - в Амазонії. Про це повідомило видання El Comercio з посиланням на дані Національного інституту космічних досліджень (INPE).

За весь рік у Бразилії сталося 78,4 тисячі лісових пожеж, що є найгіршим показником з 2013 року.

Раніше глава Євроради Дональд Туск заявив, що ЄС відкладе підписання торговельної угоди з Бразилією через бездіяльність місцевої влади у боротьбі з лісовими пожежами в Амазонії.

Влада країни після критики з боку міжнародного співтовариства скерувала на боротьбу з вогнем армію.

Про те, що у Бразилії відбулася рекордна кількість пожеж у 2019 році, свідчать дані бразильського космічного агентства.

Національний інститут космічних досліджень (Inpe) повідомив, що його супутникові дані показують збільшення кількості пожежна 85% за аналогічний період 2018 року.

Офіційні дані показують, що в Бразилії за перші вісім місяців року зафіксовано понад 75 000 лісових пожеж - це найбільша кількість з 2013 року. А для порівняння - 40 000 пожеж сталося за той же період у 2018 році.

Про це пише ВВС

Лісові пожежі є поширеними в Амазонії в посушливий сезон, який триває з липня по жовтень. Вони можуть бути спричинені природними подіями, такими як удари блискавки, а також фермерами та лісорубами, що розчищають землю під посіви чи для випасу худоби.

Екоактивісти заявляють, що масове знищення лісів спричинила антиекологічна риторика президента Бразилії Жаїра Болсонару.

У відповідь пан Болсонару, давній скептик щодо існування змін клімату, звинуватив закордонні неурядові організації у тому, що вони розпочали пожежі, щоб зашкодити іміджу його уряду.

Пізніше він сказав, що уряду не вистачає ресурсів для боротьби з пожежами.

За даними Служби моніторингу атмосфери імені Коперника (Cams), що є частиною програми спостережень Європейського Союзу, дим прямує аж до узбережжя Атлантики.

Це навіть призвело до затемнення неба у Сан-Паулу - на відстані більш ніж 2 000 км від осередків займання.

Через пожежі виділилася велика кількість вуглекислого газу, що дорівнює 228 мегатоннам. За даними Служби імені Коперника це найвища кількість з 2010 року.

Вони також виділяють чадний газ або оксид вуглецю - газ, який виділяється при спалюванні деревини.

Басейн Амазонії, який є домівкою для близько трьох мільйонів видів рослин і тварин, - має вирішальне значення для регулювання глобального потепління, оскільки його ліси щороку поглинають мільйони тонн викидів вуглецю.

Але коли дерева вирубують або спалюють, вуглець, який вони зберігають, викидається в атмосферу і здатність дощового лісу поглинати викиди вуглецю зменшується.

Амазонський інститут екологічних досліджень (Ipam) заявив, що недавнє збільшення кількості пожеж в Амазонії безпосередньо пов'язане з навмисною вирубкою лісів.

Хоча точний масштаб вирубки лісів у тропічних лісах буде певним лише тоді, коли в кінці року будуть опубліковані цифри 2019 року, попередні дані свідчать про значне зростання.

Національний інститут космічних досліджень (Inpe) відстежує можливі вирубку лісу в режимі реального часу, використовуючи супутникові дані, розсилаючи сповіщення у ключові райони, які можуть постраждати від вирубки лісу.

Лише в липні було розіслано понад 10 000 оповіщень.

Зменшення площі лісів було на 278% більшим у липні 2019 року, ніж у липні 2018 року, згідно з даними Inpe.

Про надзвичайні події та ДТП читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости