Експерти вивчили Озеро скелетів в Гімалаях, але загадок тільки додалося

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Експерти вивчили Озеро скелетів в Гімалаях, але загадок тільки додалося
13:15, 25.08.19
Nature Communications

Діаметр озера становить всього 40 метрів

Озеро Роопкунд, розташоване в глибині Гімалаїв на висоті понад п'яти кілометрів, неофіційно відомо як Озеро скелетів. Таку назву воно отримало через кістки сотень людей, розсипаних по його берегах. Хто були померлі тут люди, коли і чому вони загинули, залишалося загадкою. Ці кістки досі ніколи не піддавалися систематичному дослідженню.

Тепер експерти визначили вік і походження останків. Дивовижні результати цієї більш ніж десятирічної роботи описані в науковій статті, опублікованій в журналі Nature Communications групою з 28 дослідників з наукових установ Індії, США і Європи.

Фахівці вивчили 38 скелетів, визначивши їх вік, проаналізувавши їх ДНК і вивчивши ізотопний склад зубів, який допоміг визначити дієту нещасних.

Аналіз ДНК показав, що померлі тут люди дуже різнилися за походженням. Предки 23 осіб походили з Індії, але не з однієї популяції, а з різних. А ось 14 осіб, схоже, були вихідцями з Середземномор'я. Їх гени характерні для жителів Греції і Криту. Як уродженці середземноморських берегів виявилися в серці важко прохідних Гімалаїв в п'яти тисячах кілометрів від батьківщини, залишається загадкою. Нарешті, ще одна людина була родом з Південно-Східної Азії.

"Ми були надзвичайно здивовані генетикою скелетів Роопкунда", - зізнається співавтор дослідження Ейдінов Харні (Éadaoin Harney) з Гарвардського університету.

Різнорідне походження останків підтверджує і аналіз мітохондріальної ДНК, витягнутої з 72 скелетів, а також аналіз їх дієти. Наприклад, вихідці із Середземномор'я, на противагу своїм індійським побратимам по нещастю, їли мало проса.

Між іншим, раціон показав, що загиблі вихідці з Південної Азії належали ще й до різних соціально-економічних груп. Хтось із них обідав як заможна людина, а хтось - як бідняк.

Нарешті, ще один сюрприз піднесла радіоуглеродне вивчення кісток. Виявилося, що загиблі не жертви однієї катастрофи, як вважалося раніше. Тут сталося як мінімум дві трагедії, розділені інтервалом в тисячу років.

А саме, уродженці Індії померли в VI-X столітті нашої ери (можливо, не всі одночасно). Вихідці із Середземномор'я і людина з Південно-Східної Азії розділили їх долю приблизно в XIX столітті.

Причина, по якій ті і інші виявилися на берегах маленького озера в глибині Гімалайських гір, а також причина їх смерті, залишається загадковою.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости