Чекліст: 10 ознак того, що у вас вигоряння

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Чекліст: 10 ознак того, що у вас вигоряння
18:30, 24.08.19
Соцпортал

У 2019 ВООЗ включила «професійний синдром емоційного вигорання» в Міжнародну класифікацію хвороб

ВООЗ вигоряння називає не медичним, а емоційним станом. Розвиток синдрому - результат хронічного стресу на роботі, а не в інших сферах життя. При цьому вигоряння може підірвати здоров'я - привести до розвитку цукрового діабету 2 типу, серцево-судинних і м'язових захворювань, спровокувати проблеми з травним трактом, головні болі, безсоння, депресію та інші клінічні стани. Так що «горіти на роботі» - більше не поетична метафора для плідної і натхненної праці, а серйозна проблема, яку варто відстежувати і зупиняти.

Причини вигоряння можуть бути найрізноманітніші. Фахівці американської клініки Mayo виділяють: неясні очікування від роботи, екстремальний і хаотичний графік, брак соціальної підтримки і токсичну атмосферу всередині компанії, регулярні переробки, відсутність контролю над власним професійним життям - в загальному, стандартний набір середньостатистичного співробітника великої корпорації.

«Важливо розуміти, що присутність навіть всіх цих передумов не обов'язково веде до розвитку синдрому - це лише стрес-фактори. А вигоряння - наша поразка перед ними, результат неуспішною спроби з ними впоратися», - каже Анна Кримська, клінічний психолог, психотерапевт і генеральний директор онлайн-сервісу психологічної допомоги YouTalk.

Ми зібрали десять тривожних симптомів, які можуть означати, що у вашого організму скінчилися сили на боротьбу зі стресом - почалося вигоряння.

Ви весь час відчуваєте себе втомлено

Постійна втома, емоційне і фізичне виснаження прямо вказують на те, що в організмі зовсім не залишилося сил. Хронічний стрес може буквально висмоктувати з нас енергію, щоб весь час підтримувати тіло в абсолютно непотрібній бойовій готовності. Якщо після ночі повноцінного сну, відмінних вихідних на природі або навіть тижневої відпустки ви відчуваєте втому, це пряма ознака вигорання і багатьох інших ще більш небезпечних станів. Тому при хронічній втомі варто звернутися до лікаря.

Не можете сконцентруватися

Оцінити рівень своєї концентрації можна суб'єктивно: згадати, з якою швидкістю ви вирішували різні робочі завдання півроку тому, і як справляєтеся з ними зараз. Ще один спосіб перевірити здатність фокусувати увагу - використовувати метод помідора для роботи, який вимагає концентрації. Поставте будильник на 25 хвилин і спробуйте зануритися в завдання. Якщо сфокусуватися не виходить навіть на такий короткий час, можна говорити про початок вигорання. Те ж саме стосується проблем із запам'ятовуванням і навчанням.

Стали гірше працювати

У цьому симптомі криється одна з головних зовнішніх відмінностей стресу від вигорання. У першому випадку ви, швидше за все, працюєте на межі своїх можливостей, і якісь помилки і невдачі можна списати на саму ситуацію - аврал, палаючий дедлайн, складність завдання. При вигорянні ви просто починаєте гірше працювати в порівнянні з тим, які результати видавали раніше. Ваші ідеї рідше підтримують, проекти частіше повертають на доопрацювання - ці прикмети можна вважати зниженням працездатності. Усвідомленої чи ні - в контексті вигоряння не так важливо.

При цьому ви вічно зайняті

Відомо, що постійні переробки знижують продуктивність і можуть спровокувати розвиток депресивних станів. Якщо ви відчуваєте, що робота захопила все ваше час, не можете відкласти телефон навіть після десятої вечора, берете з собою комп'ютер в усі поїздки, а під час романтичної вечері шлёте босові повідомлення, варто зменшити обороти і поставити хоча б мінімальні межі: така самовідданість НЕ принесе користі, тільки зашкодить здоров'ю.

Ви роздратовані і надмірно критикуєте інших

Абсолютно нормально час від часу відчувати негативні емоції, проявляти песимізм, злитися на себе і оточуючих. Але якщо останнім часом ви взагалі не виходьте з режиму бурчання (хоча раніше за вами такого не помічалося) - це привід задуматися. Постарайтеся об'єктивно оцінити причини своєї дратівливості. Чи справді все навколо такі погані, атмосфера настільки токсична, а завдання абсолютно нездійсненні? Якщо так, можливо, час міняти роботу. Але велика ймовірність, що це лише ваше сприйняття, спотворене емоційним вигоранням.

Вам складно почати щось робити

Відсутність мотивації - вірний провісник вигоряння. Воно проявляється в небажанні братися за нові проекти або навіть йти на роботу. Пропадає почуття передчуття цікавих завдань. Не мотивує навіть можливість підвищення або фінансового бонусу. Ви розумієте, що непогано було б почати працювати, але продовжуєте прокрастинацію.

Ви не радієте виконаній роботі

Втрата внутрішнього «гулу», який допомагає ловити кайф від роботи, і подальше вигоряння прекрасно описала в своєму виступі на TED американська сценаристка і продюсер Шонда Раймс:

«Гул мотора затих. Я перестала любити роботу. Я робила все те, що і раніше. Але гулу не було. Усередині мене була тиша. Кольори були ті ж самі, але я більше не отримувала задоволення».

Знову завести мотор Раймс допомогла відмова від пятнадцятигодинного робочого дня і повернення балансу між роботою та особистим життям.

Ви стали частіше випивати і гірше харчуватися

Стрес змушує нас частіше звертатися до швидких, але небезпечних способів побалувати себе і розслабитися: випити келих вина, викурити сигарету, перекусити морозивом та повечеряти піцою. Джанкфуд не допомагає, а лише заважає організму боротися зі стресом. А регулярне споживання алкоголю, крім іншого, порушує сон - наше головне джерело для відновлення сил.

У вас погіршилося здоров'я

Проблеми зі здоров'ям можуть бути пов'язані з погіршенням якості харчування і зміцненням шкідливих звичок. Але і хронічний стрес сам по собі може потихеньку руйнувати організм. Чим довше ви перебуваєте під його дією, тим гірше себе відчуваєте. Серед симптомів: болі в спині і шиї, порушення травлення, підвищений артеріального тиску, зниження лібідо, порушення менструального циклу і функцій імунітету.

Ви перестали про себе піклуватися

Можливо, найбільш тривожний і важливий симптом вигоряння. Під час стресових ситуацій варто підтримувати організм, піклуватися про свій фізичний і психічний стан. Але при вигорянні на це просто не залишається сил. Замість цього людина, що страждає від синдрому, вибирає найбільш руйнівну стратегію поведінки - ігнорує хронічну втому і продовжує працювати понад норму, недосипає, не відпочиває, а тільки заїдає стрес шкідливою їжею. Анна Кримська рекомендує:

«Щоб запобігти або зупинити вигоряння, постарайтеся виділяти час для себе: налагодьте режим сну, регулярно займайтеся фізичними навантаженнями (наприклад, гуляйте), проводите час з коханими людьми, знайдіть собі заспокійливе і приємне хобі, спробуйте йогу або медитацію - ці практики довели свою ефективність в боротьбі зі стресом».

А якщо зрозумієте, що поодинці не справляєтеся, зверніться за допомогою до психотерапевта.

Про секрети здоров'я і молодості читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости