​Сьогодні - Яблучний Спас: історія свята

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Сьогодні - Яблучний Спас: історія свята
10:12, 19.08.19
УНН

Сьогодні, 19 серпня, віряни святкують Яблучний Спас або Преображення Господнє.

Це свято ще називають Великим Спасом і вважають найголовнішим з трьох Спасів, пише УНН.

Історія свята бере початки ще до епохи християнства. Тоді наші предки поклонялися багатьом богам, і, відповідно до язичницьких вірувань, всі три Спаси, пов’язані з ім’ям божества Спаса. Це божество дарувало людям гарний урожай.

Зі святом пов’язана низка традицій і обрядів. Так, коли стежили, якою буде погода на Яблуневий спас, отже, таким буде і січень.

Сьогоднішнє свято має іншу назву — Преображення Господнє і має церковну історію святкування. За церковними переказами, у цей день, за 40 днів до розп’яття Христа, Ісус узяв із собою трьох учнів і вирушив з ними на гору Фавор.

Щойно Ісус почав молитися, як його обличчя вмить осяяло яскравим світлом, а одяг став білосніжним. У цю мить Христос і усвідомив, що йому доведеться померти в ім’я людей, і вмирати доведеться мученицькою смертю, але прийде момент, коли він зможе воскреснути.

Проте Ісус не поспішав розповідати іншим про своє перетворення і своїм учнями заборонив це робити. Коли ж вони спустилися з гори, то він звелів зібрати яблука, що б Батько міг їх освятити. Після цієї події і почали святкувати Яблучний Спас.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Всі цікаві новини України та світу читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости