Дихати забрудненим повітрям - все одно, що викурювати по пачці цигарок на день

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Дихати забрудненим повітрям - все одно, що викурювати по пачці цигарок на день
20:00, 18.08.19
Соцпортал

Знаючи, як забруднюючі речовини впливають на легені, фахівці зможуть створити більш ефективні способи профілактики і лікування захворювань дихальних шляхів

Дослідники з декількох американських університетів вперше розглянули роль різних забруднювачів повітря у виникненні емфіземи легенів. Це захворювання дихальних шляхів, при якому руйнування легеневої тканини призводить до хрипу, кашлю, а також збільшує ризик смерті.

Висновок вчених виявився невтішним: забруднення повітря, і особливо озонове забруднення, яке посилюється через кліматичні зміни, завдає серйозної шкоди легеням людей.

"Ми були здивовані, побачивши, який сильний вплив забруднене повітря робить на прогресування емфіземи - в тій же мірі, що і вплив куріння сигарет, яке на сьогоднішній день є найвідомішою причиною емфіземи", - повідомив старший автор дослідження професор Джоел Кауфман (Joel Kaufman ) з Вашингтонського університету.

Його команда проаналізувала дані, отримані в ході дослідження під назвою MESA (Multi-Ethnic Study of Atherosclerosis). У ньому взяли участь понад сім тисяч осіб у віці від 45 до 84 років, які проживають в різних американських штатах.

Спостереження тривали з 2000 по 2018 рік. Фахівці детально вивчали рівні забруднення повітря в тих місцях, де проживали добровольці (дослідження MESA Air), а також проводили медичні обстеження учасників (дослідження MESA Lung).

У першому випадку автори роботи оцінювали рівні кількох забруднювачів: дрібнодисперсні частинки (PM2,5), оксид азоту, чорний вуглець (сажа) та озон. В ході другого дослідження було отримано понад 15 тисяч комп'ютерних томограм серця і легенів, а також результати функціональних легеневих тестів. Зіставивши дані, фахівці зробили висновок, що ризик розвитку емфіземи легенів підвищується при впливі оксиду азоту і - більшою мірою - озону.

У досліджених районах середньорічні рівні озону становили 10-25 частин на мільярд. Рівні нижче ста частин на мільярд, згідно зі стандартами Агентства з охорони навколишнього середовища США, не повинні шкодити здоров'ю. Однак виявилося, що тривалий вплив навіть низьких рівнів цього забруднювача також може бути небезпечним для здоров'я людей.

І, що ще сумніше, саме таке підвищення концентрації забруднювача (від трьох частин на мільярд) спостерігається сьогодні в багатьох мегаполісах.

"Рівень хронічних захворювань легенів зростає, і все частіше це захворювання зустрічається у некурящих людей, - каже Кауфман. - Нам необхідно зрозуміти, що є причиною хронічних захворювань легенів, і, схоже, одним з основних факторів є вплив забруднення повітря, якого важко уникнути".

На думку команди, сьогодні подібні роботи важливі як ніколи: знаючи, як забруднюючі речовини впливають на легені, фахівці зможуть створити більш ефективні способи профілактики і лікування захворювань дихальних шляхів. Тому в подальшому команда продовжить вивчати фактори, що впливають на розвиток емфіземи та інших хвороб легенів.

Наукова стаття за підсумками цього дослідження представлена в журналі JAMA.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости