У Дніпро-Бузькому лимані виловили кілька мохнаторуких китайських крабів

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. У Дніпро-Бузькому лимані виловили кілька мохнаторуких китайських крабів
13:00, 13.08.19
Соцпортал

В Асоціації рибалок України б'ють на сполох, цей вид надзвичайно небезпечний, він може завдати серйозної шкоди вітчизняній флорі і фауні.

Китайські мохнаторукі краби (Eriocheir sinensis) головним чином мешкали в озері Янченху і Жовтому морі. Але на початку двадцятого століття разом з баластними водами потрапили в Європу. А звідти вже і до нас в Чорне море. У мохнаторукого краба в наших акваторіях немає природних ворогів і тому велика ймовірність того, що він може заселити величезні водні території. Тим більше цей вид крабів може жити як в прісній, так і солоній воді.

Мохнаторукі краби агресивні по відношенню до аборигенних водних мешканців, а також дуже плідні. Тому поява їх в якомусь водоймі практично завжди призводить до того, що вони заселяють всі навколишні акваторії. Вчені з тривогою прогнозують, що в найближче десятиліття членистоногі можуть обжити весь водний простір України.

М'ясо даного виду краще не вживати в їжу, так як мохнаторукий краб є переносником легеневого сосуна (Paragonimus westermani). Цей людський паразит вражає легені, а іноді і головний мозок, і викликає важке захворювання парагонімоз.

Згідно з доповіддю Міжнародного союзу охорони природи і природних ресурсів (IUCN) мохнаторукий краб вважається одним зі ста найбільш небезпечних інвазивних видів в світі. У тих країнах, де вони мешкають, ці краби вже завдали колосальної шкоди екосистемі та економіці.

- Краби знищують рибу у водоймі, з'їдають риб'ячу ікру, не гребують і іншими водними мешканцями – говорить голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков - Мохнаторукі краби вважаються неперевершеними землекопами, вони виривають довгі (більше 5 метрів) розгалужені нори, в тому числі і в греблях та інших гідротехнічних спорудах. Це неодноразово призводило до масштабних аварій.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити цікаві та смішні відео.

Ще цікавого. Всі приколи дня читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости