В Україні розроблять закон, що знизить арендну плату за житло - Парцхаладзе

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. В Україні розроблять закон, що знизить арендну плату за житло - Парцхаладзе
17:15, 11.08.19
Мінрегіонбуд

90% житла, що здається в аренду знаходиться у «тіні» і ніяк не регулюється

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, повідомляє прес-служба відомства.

За його словами, зважаючи на ситуацію, наразі завершується розробка відповідного законопроекту, який зможе впровадити ринок орендного житла в Україні та визначити механізми для взаємодії як орендарів, так і для орендодавців.

«Сьогодні у Європі приблизно 60-70% всього житлового фонду – орендне. Причому в Україні цей відсоток офіційно не перевищує 5-10%. Тобто 90% ринку орендного житла перебуває в тіні. І цю ситуацію потрібно змінювати. Ми хочемо законодавчо врегулювати це питання, створити чіткі та справедливі правила на цьому ринку»

Парцхаладзе упевнений, що регулювання ринку може істотно вплинути на зниження орендної плати, що сприятиме залученню нових інвестицій, стимулювати розвиток житлового будівництва та галузі в цілому.

«У підсумку вартість такого житла, порівняно з ринковою, може бути на 30% більше і дешевше для соціально незахищених груп населення і працівників соціальної сфери», – підкреслив заступник міністра.

Таким чином, урядом розглядається можливість впровадження наступних напрямків орендного житла в Україні:

  • муніципальне орендне житло, замовниками якого є місцева влада і яке може надаватися молодим сім’ям, працівникам соціальної та бюджетної сфери (лікарям, вчителям тощо), іншим молодим спеціалістам.
  • орендне житло, яке буде знаходитися на балансі центральних органів державної влади, у тому числі, відомств, та надаватиметься їх співробітникам на час роботи або служби.
  • комерційне орендне житло, яке будуть будувати приватні компанії і здавати в оренду.

Як повідомляють ЗМІ, у Києві за останні півроку оренда житла подорожчала на 19%. Оренда однокімнатних квартир зросла на 13%, двокімнатних – на 18%, трикімнатних – на 25%.

Столиця України визнана другим у світі містом за вартістю оренди житла – місячна вартість оренди у Києві перевищує дві місячні зарплати.

Останні новини: головні події дня читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі. Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости