У справі Межигір'я оголошено підозру восьми особам

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. У справі Межигір'я оголошено підозру восьми особам
10:00, 11.08.19
Українське радіо

Підозри у справі про незаконне відчуження "Межигір'я" вручили в тому числі двом президентам України і прем'єр-міністру, повідомив начальник Другого слідчого відділу управління спецрозслідування Генпрокуратури України Андрій Радіонов

У рамках розслідування справи про виведення резиденції Межигір'я із державної власності повідомлено про підозру восьми особам. Про це повідомив начальник другого слідчого відділу Управління спецрозслідування ГПУ Андрій Радіонов в ефірі Українського радіо.

Він пояснив, що третьому президентові України Віктору Ющенку повідомили про підозру, "тому що тільки йому, за законом, підпорядковувалося Державне управління справами і ним розглядалися документи, від яких залежала подальша передача резиденції".

"Йому і тільки йому за законом безпосередньо підпорядковувалося Державне управління справами і їм розглядалися документи, від яких залежала подальша передача резиденції. Просто так вивести його з володіння держави було неможливо. Спочатку виходило нерухоме майно, і вже потім було заволодіння землею", - заявив Радіонов.

За його словами, поки повідомлено про підозру восьми особам. Крім того, "є ті, по кому вступили вироки в законну силу, починаючи від чиновників (зокрема, від двох президентів і прем'єр-міністра) і - до нотаріусів".

Нагадаємо, що раніше ГПУ оголосила Ющенку підозру у справі про виведення резиденції Межигір'я із державної власності. ГПУ повідомила, що підозрює Ющенка в розтраті майна на 540 мільйонів гривень.

Сам Ющенко заявив у 2016 році, що ділянка дісталася Януковичу, оскільки він "не міг вплинути на це".

Як пише "Радіо Свобода", 9 липня 2007 року Президент Ющенко підписав секретний указ про передачу комплексу "Пуща-Водиця", на території якого знаходилося "Межигір'я", в користування тодішньому прем'єру Януковичу. У тому ж місяці Янукович видав розпорядження, яким передав резиденцію і ще 137 га НАК "Надра України". Незабаром "Надра України" уклали бартерний обмін з компанією "Медінвесттрейд", після чого уряд затвердив обмін резиденції на два будинки на Парковій алеї в Києві. Компанія "Медінвесттрейд", в свою чергу, продала придбану резиденцію компанії "Танталіт".

У серпні 2017 го Київський апеляційний господарський суд визнав недійсними договори про виведення "Межигір'я" з державної власності. У ГПУ відзначали, що відчуження урядової резиденції відбулося з перевищенням повноважень державною компанією, поза процедурою приватизації "і взагалі всупереч законодавчо встановленому забороні на укладення такої угоди".

Після втечі екс-президента в Росію, в червні 2014 го, суд повернув земельну ділянку, на якому розташоване "Межигір'я", в держвласність. У 2017 році після низки судових процесів у власність держави перейшла сама резиденція.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости