Телеканал "Апрель" і інші активи екс-президента Атамбаєва заарештовані

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Телеканал "Апрель" і інші активи екс-президента Атамбаєва заарештовані
10:15, 10.08.19
Соцпортал

Після того як Алмазбек Атамбаєв здався владі, суд заарештував його активи, в тому числі і впливовий телеканал "Апрель". Заарештовано і самого Атамбаєва - до 26 серпня

Суд в Киргизії в п'ятницю, 9 серпня, заарештував майно екс-президента Алмазбека Атамбаєва, включаючи телеканал "Апрель" і ВАТ "Медіа Форум". Про це заявили в прес-службі МВС республіки. Напередодні сам Атамбаєв здався владі в ході дводенної силової операції по його затриманню, в якій отримали поранення близько 100 чоловік.

"Нагадуємо всім нашим глядачам і учасникам, ми завжди були за чесність і будемо за чесність", - так коментують ці події на сайті телеканалу. "На вулиці зараз стоять спецназівці в камуфляжі, масках і зі зброєю. Вони нікого не пускають в будівлю. Мені удалость увійти. Зараз" Апрель "заарештують", - заявив його директор Дмитро Ложников.

Тим часом у кримінальній справі про захоплення заручників під час силової операції в четвер були затримані соратники Атамбаєва член політради заснованої екс-президентом Соціал-демократичної партії Фарід Ніязов і начальник Народного штабу Кияс Смаль. Вночі на виїзному засіданні Першотравневого районного суду Бішкека Атамбаєву було обрано запобіжний захід - утримання під вартою до 26 серпня.

Алмазбек Атамбаєв був президентом Киргизії з 2011 по 2017 роки. В кінці червня 2019 року парламент позбавив його недоторканності.

7 серпня правоохоронці двічі намагалися взяти штурмом резиденцію Атамбаєва в селі Кой-Таш. В ході розпочатих заворушень постраждало близько 45 осіб, заступник командира спецназу ГКНБ "Альфа" отримав вогнепальне поранення і згодом помер, а шість спецназівців опинилися в заручниках у прихильників Атамбаєва.

Після подій 7 серпня голова Киргизії Сооронбай Жеенбеков заявив, що у Атамбаєва, котрий чинив збройний опір спецназу ДКНБ, змінився процесуальний статус - колишній свідок по ряду кримінальних справ стає підозрюваним у тяжкому злочині.

8 серпня спецоперацію із затримання Атамбаєва доручили МВС. У Кой-Таш було стягнуто близько 3000 співробітників міліції і спецтехніка. Після двогодинного протистояння Атамбаєв здався. Спробу мітингу його прихильників ввечері того ж дня в центрі Бішкека жорстко придушили співробітники силових структур. Проти мітингувальників застосовували світлошумові гранати і сльозогінний газ.

Алмазбек Атамбаєв став першим президентом в історії пострадянської Киргизії, який передав владу мирним, демократичним шляхом. Його наступником став Сооронбай Жеенбеков. Політиків пов'язували досить близькі стосунки. Політологи сходяться на думці, що між Атамбаєвим і Жеенбекова існували деякі домовленості.

Втім, в те, що домовленості будуть дотримуватися, мало хто вірив. У 2017 році підтримка на той момент президента Атамбаєва дійсно була важлива для його наступника. Однак Жеенбеков - досить самостійна фігура, він не побажав довго перебувати в залежності від кого б то не було.

Екс-президент, втім, бачив інший варіант розвитку подій. Атамбаєв розраховував зберегти більшу частку влади і впливу в країні, які забезпечують політикам доступ до ресурсів і контроль за фінансовими потоками.

Після того, як Жеенбеков прийшов до влади, в Киргизії ворожили, який пост в нагороду за підтримку дістанеться Атамбаєву, його готували в спікери парламенту або в лідери фракції більшості. Однак очікуванням екс-президента не судилося збутися - від влади його почали відсувати.

Атамбаєв всіляко намагався залишитися в політичному просторі Киргизії. Він навіть виступав з критикою на адресу свого наступника і відкрито заявляв, що успіх Жеенбекова - цілком і повністю його заслуга.

«Ми дружили 24 роки з Сооронбай Жеенбекова. Я пам'ятаю депутата Жеенбекова, який був головою колгоспу. Він сам говорить, завдяки мені в 2000 році став віце-спікером. У 2007-му він став міністром в моєму уряді, - говорив Атамбаєв в інтерв'ю телеканалу «Апрель» в 2018 році.

У травні діючий президент Киргизії підписав закон, що дозволяє залучати колишніх лідерів країни до кримінальної відповідальності, після чого Атамбаєву і висунули звинувачення в корупції.

Обох політиків експерти характеризують як сильних і жорстких особистостей. Про це говорить і той факт, що в ході штурму екс-президент сам стріляв по бійцям спецназу.

"У моїх прихильників зброї не було, я особисто стріляв під час нападу", - зізнався політик журналістам. При цьому Атамбаєв заявив, що "намагався не попадати в людей".

Протистояння двох цих людей виходить за рамки їх особистої взаємної неприязні і боротьби за вплив. Киргизьке суспільство з давніх часів розколоте за принципом північ - південь. Політичні еліти в країні представляють саме ці дві сторони.

Сооронбай Жеенбеков - представник південних територій, там його підтримка досить висока. Алмазбек Атамбаєв, навпаки, відноситься до числа північній еліти.

Логічним стає питання про ймовірність громадянської війни в Киргизії, де вже неодноразово влада змінювалася революційним шляхом. Попередні лідери - Акаєв, а потім Курманбек Бакієв - були повалені в результаті революційних подій, і в даний час живуть за межами країни.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости