Як влаштувати дитину без вакцинації до навчального закладу

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Як влаштувати дитину без вакцинації до навчального закладу
18:30, 05.08.19
Соцпортал

Питання про зарахування дитини без щеплення у дитячий садок чи школу вирішується лікарсько-консультативною комісією.

Обов'язковою для вступу до дитячого садку та школи є карта вакцинації дитини, і якщо такої немає і дитина не отримувала потрібних щеплень, то дитину не візьмуть в заклад.

Питання про зарахування дитини без щеплення у дитячий садок чи школу вирішується лікарсько-консультативною комісією. Рішення приймають згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 29.11.2002 №434 та затвердженого цим наказом "Положення про підготовку дітей на педіатричній дільниці до відвідування дошкільного та шкільного загальноосвітнього навчального закладу".

Не дивлячись на те, що відповідно до українських законів, щеплення є обов’язковими (стаття 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» та стаття 10 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), батьки дитини мають право відмовитися від щеплень.

У випадку відмови заповнюється форма N063-2/о «Інформована згода на проведення вакцинації» (на кожну вакцинацію окремо), із зазначенням наслідків відмови від щеплень. Форма N063-2/о підписується батьками або законними представниками дитини та медичним працівником.

Якщо медична комісія після вивчення документів дитини прийшла до висновоку, що дитина може відвідувати дошкільний навчальний заклад, керівник зобов'язаний зарахувати дитину до закладу освіти.

Батьки зобов'язані принести в установу медичну довідку і висновок лікарсько-консультативної комісії, що дитина може перебувати у навчальному закладі. За такої умови керівник закладу зобов'язаний прийняти дитину до закладу. Статтею 53 Конституції України гарантовано право на освіту і нікому не може бути відмовлено в цьому праві. Однак в Україні така система не завжди працює і адміністрації навчального закладу порушують конституційні права дитини на освіту, що є дискримінацією дитини за станом здоров'я, та образою особисої гідністі.

На період епідемії, діти без вакцинації на законних підставах можуть бути відсторонені від занять у школі та відвідування садка. Подібні запобіжні заходи застосовуються на строк спалаху захворювання або до того моменту, поки дитина не отримає всі необхідні щеплення.

Всі новини освіти, вступу та ЗНО читайте в розділі #Соціалка на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости