В Європі починають лікувати дітей від телефонної залежності

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. В Європі починають лікувати дітей від телефонної залежності
18:00, 03.08.19
RG

В італійському парламенті представлено законопроект, в рамках якого пропонується відправляти у реабілітаційні центри смартфонозалежних підлітків

Автором ініціативи виступила Вітторія Каса, депутат від вхідної в правлячу коаліцію партії Рух "5 зірок". Про це пише видання RG.RU з посиланням на італійські джереа.

"Ситуація погіршується з кожним днем, тому до неї необхідно ставитися як до наркотичної залежності", - стверджує Вітторія Каса.

Вона наводить тривожну статистику: на Апеннінах набула широкого поширення патологія під назвою "номофобія" (від англійського no mobile phone phobia), що в перекладі означає "страх відсутності мобільного телефону". Так, вісім з десяти італійських підлітків живуть в панічному страху втратити свої телефони і доступ до інтернету. Половина італійців у віці від 15 до 20 років перевіряють свої телефони не менше 75 разів на день, а 62 % пишуть повідомлення і вночі.

"Підлітки проводять ночі безперервно в соцмережах і месенджерах, а вдень поводять себе вкрай пасивно і часом агресивно. Вони не здатні вчитися і концентруватися", - вважає Каса, яка до політичної кар'єри працювала вчителем.

Найбільш залежних підлітків, виявленням яких будуть займатися відразу кілька структур (Поштова поліція, міністерство охорони здоров'я, Комітет у справах дітей та молоді, студентські асоціації), за згодою і в деяких випадках в супроводі батьків будуть відправляти за державний рахунок в реабілітаційні центри.

Крім того, в італійських школах для викладачів будуть організовані курси з попередження та усунення телефонної залежності у дітей. Готується і інформаційна кампанія для батьків, що часто недооцінюють шкоду, яку завдає їхнім чадам несвідоме і безконтрольне використання смартфонів.

Проблема зайвого занурення підлітків в гаджети - загальна. У Франції, наприклад, вже ввели заборону на їх використання протягом навчального дня - смартфон повинен залишатися в кишені дитини. У Німеччині, цілком можливо, теж введуть подібне обмеження: опитування, проведене минулої осені соціологічним інститутом Kantar Public, показав, що за таку заборону висловилися 86 відсотків респондентів. В Лозанні поки обмежуються послугами шкільних психологів. У той же час швейцарський некомерційний фонд Phenix, багато років допомагає сім'ям в боротьбі з алкогольною та наркотичною залежністю, оголосив недавно, що запускає тестування особливої терапії для дітей, залежних від гаджетів і комп'ютерних ігор.

Однак, експерти наголошують - в залежності винні не гаджети. Як правило, виникнення залежності пов'язано з особистісними особливостями дитини і з внутріродинною ситуацією. Трапляється, підліток намагається "піти" від проблем.

Краща профілактика залежності - організувати інтереси дитини і заняття поза гаджетів, і, звичайно, довірчі відносини і живе спілкування з батьками та однолітками.

Плюс батьки є прикладом для дитини в питанні використання цифрових пристроїв.

Про научные открытия читайте в разделе #Х-Files на Соцпортале.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости