Рада має "розібратися" з близько 30 євроінтеграційними законопроектами – експерт

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Рада має "розібратися" з близько 30 євроінтеграційними законопроектами – експерт
14:15, 02.08.19
Соцпортал

Новообрана Верховна Рада має провести своєрідну ревізію близько 30 євроінтеграційних законопроектів, які залишились не розглянутими.

Таку думку висловив координатор Парламентської експертної групи з європейської інтеграції Денис Черніков.

- Європейський принцип правової передбачуваності та зобов’язання України за Угодою про асоціацію з Євросоюзом диктує необхідність здійснити таку своєрідну ревізію, переглянути, що важливого та корисного є у цих законопроектах і визначити пріоритетність їх розгляду, - зазначив експерт.

Він звернув увагу, що нерозглянуті законопроекти де-юре мають бути подані до ВР знову, але йдеться про засадничі принципи – курс на євроінтеграцію і законодавчі напрацювання на цьому шляху.

За словами эксперта, Україна дещо відстає за темпами євроінтеграції передбаченими в Угоді – загалом до кінця 2023 року є зобов’язання імплементувати до національного законодавства понад 350 директив та регламентів ЄС, тож часу на роздуми у нового парламенту особливо немає.

Зокрема, парламенту належить розглянути принаймні чотири законопроекти у такій чутливій сфері як інтелектуальна власність, внести зміни до законодавства стосовно технічних бар’єрів у зв’язку з новаціями у сфері стандартизації, привести у відповідність до європейських митні правила та багато іншого.

Черніков не виключає, що доведеться ухвалювати зміни й до окремих нещодавно прийнятих законопроектів, наприклад, це стосується засад надання державної допомоги – нове законодавство у цій сфері виявилось недосконалим, воно створює штучні бар’єри для розвитку стратегічних галузей економіки. Потребує регулювання і фінансова сфера – діяльність кредитних спілок, посилення захисту споживачів цих послуг, впровадження міжнародних стандартів та процедур виведення з ринку банків тощо. Ще одним дражливим питанням координатор ПЕГ назвав проблематику відходів та впровадження європейського принципу відповідальності: виробник платить за утилізацію упаковки.

Эксперт підкреслив, що у минулому скликанні парламенту часто не знаходилось голосів для прийняття євроінтеграційних законів, середній термін їх розгляду становив понад два роки.

- Ми вже не маємо стільки часу на з’ясування стосунків між депутатами, на лобізм окремих ініціатив, тож нова парламентська більшість повинна сформувати ефективний порядок денний і ухвалювати важливі ініціативи, які відкриють ринки ЄС для української продукції, сприятимуть притоку інвестицій – проходження через ВР стратегічних секторальних та інфраструктурних законодавчих ініціатив за умови політичного консенсусу та належної якості поданого документу має відбуватись протягом кількох місяців, а не років», - переконаний експерт.

Тоді, підкреслив він, юристам та аналітикам, зокрема, експертам ПЕГ, не доведеться витрачати левову частину часу на аналіз кількох десятків альтернативних законопроектів, поданих до ВР з одного й того ж питання, і вказувати на їх недосконалість, а подекуди і невідповідність праву ЄС. Доцільніше, впевнений координатор ПЕГ, коли група авторів - народних депутатів разом опрацьовують один документ і вносять на розгляд парламенту вже якісний законопроект, якій відповідає міжнародним зобов’язанням України і має всі шанси бути прийнятим.

Всі політичні новини України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости