Венеційський кінофестиваль: які фільми представить Україна

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. Венеційський кінофестиваль: які фільми представить Україна
13:00, 26.07.19
Соцпортал

76-й Міжнародний кінофестиваль у Венеції стартує вже за місяць. Захід, якийназивають визначною подією у світі кіно, щороку збирає світових «зірок» та професіоналів галузі кіновиробництва.

Україна не залишилася осторонь одного із найпрестижніших світових кінофестивалів – цьогоріч під час заходу представлять кілька українських стрічок. Одна із них – про те, що наболіло кожному українцеві, про повернення окупованого Росією Донбасу.

…Переносимося у недалеке майбутнє, у той час, коли захоплені агресором наші території на сході повертаються під контроль України. Про те, яким може бути життя на понівеченій війною землі, що коїться у душах тих, хто безпосередньо пережив трагічну сторінку історії країни, спробували показати творці кінодрами «Атлантида».

Саме цю стрічку – повнометражний художній фільм Валентина Васяновича «Атлантида», створену за підтримки Держкіно, відібрали до в офіційній конкурсній програмі Венеційського міжнародного кінофестивалю – «Горизонти» паралельно з головним конкурсом, другій за значущістю програми кінофесту у Венеції, яку проводять паралельно з головним конкурсом. Для показу у цій секції відбирають художні та документальні стрічки, якими представлені нові тенденції у розвитку світового кінематографа.

Як повідомили у Держкіно, кінопроект драми «Атлантида» став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно. Стрічка отрималадержавну фінансову підтримку у сумі 20 млн 835 тис. грн. Зауважимо,загальний кошторис фільму 41 млн 835 тис. грн. Виробництво стрічки здійснила «Студія Гармата фільм». До слова, до участі у зйомках запрошували не професійних акторів, а тих, хто особисто пройшов крізь війну на Донбасі – ветеранів, волонтерів, парамедиків…

У Держкіно зазначили, що Валентин Васянович працював над фільмом як автор сценарію, режисер, оператор та співпродюсер. До продюсування стрічки також долучилися Ія Мислицька і Володимир Яценко.

«Прем’єра фільму у Венеції є не менш престижною, ніж в Каннах, адже щороку тут збираються світові зірки і кінопрофесіонали першої величини. Я вважаю «Атлантиду» однією із найкращих українських стрічок останніх років, і переконаний, що ця картина гідно представить Україну на одному із найпрестижніших кінофестивалів світу», – цитує прес-служба Держкіно головувідомства Пилипа Іллєнка.

У своєму Facebook Пилип Іллєнко назвав світову премєру фільму «Атлантида» «міжнародним проривом українського кіно» (зауважимо, згідно з правиламиВенеційського кінофестивалю, усі покази в межах конкурсних програм заходу є для стрічок прем’єрними).

Окрім того, як повідомили у Держкіно, до конкурсної програми 76-го Венеційського міжнародного кінофестивалю відібрали повнометражний ігровий фільм Вацлава Маргоула «Пофарбоване пташеня».

Цей кінопроект став одним із переможців Дев’ятого конкурсного відбору Держкіно.

- Назва стрічки походить від популярного колись звичаю люди ловили птахів і фарбували їх пір'я в яскраві кольори. Потім вони випускали пофарбованого птаха на волю, проте зграя ніколи не приймала його назад. За сюжетом картини, єврейська пара, намагаючись захистити свою дитину від геноциду, відправляє свого сина до родичів в сільській місцевості десь у Східній Європі. Дитина змушена вирушити у подорож диким і ворожим світом, що керується тільки місцевими правилами, забобонами і віруваннями,- розповіли про фільм у відомстві.

Сам Вацлав Маргоул (режисер, продюсер і сценарист) поділився, що, коли вінпочав писати сценарій у 2010 році, навіть не мав уявлення, як позачасова історіяпро самотнє блукання та негаразди маленького єврейського хлопчика під час Другої світової війни стане ще більш своєчасним. Так, останні події в Європі міграційна криза, поширення ксенофобських забобонів та ненависть без знання фактів ще більше посилили актуальність стрічки.

Роль головного героя виконує 11-річний Петро Котляр з чеського Крумлова. Уфільмі задіяні багато відомих акторів, зокрема, Удо Кір, Баррі Пеппер, Джуліан Сендз, Гарві Кейтель, Стеллан Скаршгорд. У стрічці також знімалися Алла Соколова, Ніна Шуневич та Остап Дзядек з України, актори з Німеччини, Чехії та Словаччини.

Українським продюсером стрічки виступив Ігор Савиченко (компанія «Директорія Кіно»).

Окрім того, Венеційський кінофестиваль оголосив про участь українсько-литовсько-французької картини «Стасіс» (міжнародна назва стрічки «Парфенон») литовського режисера Мантаса Кведаравічюса у конкурсній програмі «Тиждень критики».

- «Статіс» психологічна драма, створена методом комбінації художнього та документального кіно. Етнографічне дослідження, яке лежить в її основі, здійснювалося впродовж трьох років у Афінах, Одесі та Стамбулі, що також є героями фільму, розповіли про стрічку у Держкіно.

Додамо, «Тиждень критики» – це незалежна паралельна програма фестивалю, яку проводить Національною спілкою італійських кінокритиків (SNCCI). Цього року до програми увійшли сім дебютних фільмів з різних країн світу, які змагатимуться у конкурсі, та два, які покажуть поза конкурсом.

Підписуйтесь на наш Youtube-канал, щоб не пропустити всі найкращі фестивалі та концерти в Києві.

Всі новини шоу бізнесу читайте в розділі #LifeStyle на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости