​Чи варто бути частиною сусідського ком’юніті в 2019?

  1. Главная
  2. Архив
  3. Жизнь
  4. ​Чи варто бути частиною сусідського ком’юніті в 2019?
16:30, 25.07.19
Соцпортал

Пам’ятаєте, як у дитинстві весь будинок збирався ввечері на подвір’ї, щоб поспівчувати улюбленому героєві серіалу та обговорити головні події дня? Всі знали сім’ї своїх сусідів, а «зайти за сіллю» було лише приводом засидітися у приємній компанії після робочого тижня.

Зараз родини зазвичай більше захищають свою приватність, не цікавляться життям сусідів, часто ми навіть не знаємо імен людей, що живуть із нами на одному поверсі. Однак стати частиною сусідського ком’юніті – це можливість не тільки розширити список контактів та змінити на краще свій будинок, а ще й проявити себе як свідома людина.

Про 7 причин стати частиною сусідської спільноти розповідає команда Паркового кварталу «Місто Квітів».

1. Покращення благоустрою

Робота на спільну справу згуртовує. Разом із сусідами ви зможете вплинути на проблеми, про які недостатньо піклуються комунальники – озеленення території навколо будинку, сортування сміття, створення пунктів прийому старого одягу, який передають потребуючим. Для ефективної роботи варто зібрати робочу групу з бажаючих та обрати координатора, який розділить функції між усіма.

Плануючи сортування сміття, важливо дізнатися, чи є у вашому місті організації, які встановлюють спеціальні контейнери для пластику, скла, паперу та іншого. Вони зможуть надати вам необхідні смітники. Другий важливий крок – це інструктаж мешканців будинку про правила сортування. Ознайомити сусідів можна докладною пам’яткою у поштових скриньках. У деяких містах вже працюють автомати для здачі старого одягу. Ви можете встановити подібні автомати чи просто організувати щомісячний збір речей і централізовано віддавати їх на переробку чи людям, які потребують. Більше того, ви можете перейняти досвід інших країн та ініціювати створення власного соціального проекту і залучити до нього жителів сусідніх будинків, тим самим вплинувши на якість життя у цілому мікрорайоні.

2. Корисний чек-ліст

Якщо ви змінили район проживання, вам найближчим часом необхідно буде розібратися, де вигідніше купити продукти на вечерю, який парк найкращий для прогулянки з дітьми та інше. Об’єднавши поради ваших сусідів, можна створити чек-ліст із переліком перевірених місць та контактів для зручнішого пошуку необхідних послуг. Такий список можна видавати новим мешканцям разом із правилами вашого будинку. Він включатиме в себе контакти як електриків, сантехніків та клінінгових фірм, так і перукарень, закладів харчування та розваг. Подібний чек-ліст може бути в електронному вигляді у спільному доступі для всіх мешканців, що дасть змогу його оновлювати та додавати нові пропозиції. Цей формат посилить комунікацію між сусідами і буде корисним як для нових мешканців, так і для тих сімей, що проживають у будинку вже давно.

3. Ваш кіт буде нагодований

Хороші стосунки та помірна довіра сусідам допоможуть вам у тривалих від’їздах. Ваш домашній улюбленець буде нагодований, а рослини –политі. У разі необхідності сусіди можуть навіть посидіти з дитиною. Крім того, не треба буде хвилюватися за безпеку своєї домівки. Однак слід пам’ятати, що все ж таки ви даєте доступ до ваших матеріальних надбань чужим людям, і треба бути впевненим у їх надійності.

Мешканці будинку, що мають автівки, можуть підвозити своїх сусідів, будувати зручні для кожного маршрути для поїздки на роботу, або ж планувати спільні походи за продуктами у вихідний день. Так ви покращите комунікацію з сусідами й будете корисними одне одному.

Ми радимо одразу обмінятися контактними даними з сусідами для зручності, бо ж ви ніколи не знаєте, коли можете стати у пригоді одне одному.

4. Бути частиною ком’юніті – дотримуватися правил ком’юніті

Щоб не зіштовхнутися з негативом, варто дотримуватися неофіційного кодексу сусідів. У вихідні краще не проводити ремонтних робіт та не влаштовувати гучних вечірок. У будні – не шуміти з 21 по 9 годину. Якщо біля вас живе родина з маленькими дітьми або людьми похилого віку, варто дізнатися, коли вони відпочивають вдень, щоб не стати причиною невдоволення.

Якщо у вас є пес, пам’ятайте, що він теж частина сусідської спільноти, тому на прогулянку з ним беріть спеціальний мішечок для прибирання та не нехтуйте використанням спеціалізованих смітників.

Корисною ініціативою буде організація чергування для підтримки чистоти на своєму поверсі. Створіть зручний графік, і тоді ви не матимете проблем із тим, що догляд за чистотою лягає на плечі однієї родини.

Важливо бути свідомим і відповідальним сусідом, дотримуватися загальнолюдських норм поведінки.

5. Якісний нетворкінг

Пригостити нових сусідів пирогом – традиція, яка відома нам іще з голлівудських фільмів. Візьміть її до уваги та адаптуйте для себе. Хорошим подарунком у літній період стане кошик сезонних ягід, а взимку доречно буде пригостити сусідів варенням. Це одразу зблизить вас та подарує нові знайомства.

Раз на квартал можна організовувати невеликі заходи для спільного перегляду кінофільмів, пікніки та барбекю, розваги для дітей. Якщо ж на такі активності вам складно зібрати охочих, то спільні прогулянки з собаками – це простіший спосіб завести знайомих серед сусідів.

У США навіть існує відповідна соціальна мережа, де публікуються новини будинку, попередження щодо природних стихій, та де, звичайно, є різні чати для спілкування.

У наших реаліях для початку спробуйте привітати своїх сусідів на свята, наприклад, залишити новорічні листівки у поштових скриньках. Це має привернути увагу жителів будинку і активізувати спілкування.

6. Обмінюйтеся необхідним

Трапляється, що в найбільш невчасний момент у квартирі може бути відсутня лампочка, викрутка абощо. Для таких незапланованих потреб сусіди створюють бокс із необхідними речами, або з такими, що можуть знадобитися вкрай рідко, для спільного користування. Вам не потрібно буде купувати інструмент для разової потреби і хвилюватися, що магазини промислових товарів вже зачинені. Але не забувайте повертати те, що позичили з сусідського боксу. Передивіться пункт 4.

Серед ваших сусідів, скоріш за все, є спеціалісти, чиї послуги вам знадобляться у повсякденному житті. Майстри з манікюру, люди творчих професій, що можуть організувати майстер-класи для всіх мешканців, дехто може виявитися професійною нянею тощо. Дізнайтеся, хто живе поряд з вами, це може бути корисно.

Буккросинг – ще одна активність, яка залучить вас до сусідського ком’юніті. Обмін книжками вже практикується у парках, на станціях метро, у кав'ярнях. Однак дуже просто організувати щось таке і в своєму будинку: залиште книжки, якими б ви хотіли поділитися з сусідами, у визначеному місці та чекайте, коли сформується справжня сусідська бібліотека.

7. Взаємодопомога

Поряд з вами, скоріш за все, живуть особи, що потребують допомоги – літні люди, люди з обмеженими фізичними можливостями та нужденні. Ви з сусідами зможете стати спільнотою, якщо проявите людяність та взаємодопомогу. Ввічливо буде періодично цікавитися справами своїх сусідів, їхніми потребами та проблемами, однак зберігайте баланс між нав’язливістю та небайдужістю.

Набувають популярності гаражні розпродажі, коли за низькими цінами люди розпродають непотрібні речі в хорошому стані, а отримані кошти віддають на благодійність чи на потреби будинку. В Сполучених Штатах виносять непотрібні меблі, техніку, посуд і залишають перед будинком, де їх просто за безцінь розбирають усі, кому вони потрібні.

Ви не помітите, як сусіди стануть друзями, а мешканці навколишніх будинківзалучатимуться до вашого ком’юніті!

Всі київські новини в розділі #Київград на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости