Роботи-рекрутери. В світі росте кількість сталевих HR-спеціалістів

  1. Главная
  2. Архив
  3. X-Files
  4. Роботи-рекрутери. В світі росте кількість сталевих HR-спеціалістів
18:20, 20.07.19
DW

У Німеччині роботи-кадровики використовуються в кожній десятій IT-компанії

Німецькі компанії все частіше використовують роботів-рекрутерів при підборі персоналу. Експерти розповіли DW про переваги і недоліки використання штучного інтелекту в цій сфері.

Найчастіше штучноve інтелекту довіряють первинний відбір резюме, аналіз відповідності профілю здобувача вимогам вакансії або відеоспівбесіду.В Німеччині роботодавці вдаються до допомоги роботів в основному, коли потрібно швидко закрити велику кількість вакансій нижчого рівня, таких як кур'єр, менеджер з продажу, оператор контакт-центру, фахівець з техпідтримки.

Важлива перевага машини - економія часу. На відміну від людини робот здатний здійснювати до 10 тисяч дзвінків одночасно. З одного боку, це дозволяє запросити на співбесіду перспективного кандидата ще до того, як він встигне прийняти пропозицію конкурента. А з іншого, звільняє кадровика від рутинної роботи.

За даними Фонду Бертельсмана, все більше претендентів вакансій в ФРН спочатку складають свої резюме так, щоб "сподобатися" роботу. В інтернеті регулярно з'являються практичні поради на цю тему. В результаті рішення, прийняті роботами-рекрутерами на основі закладених у них алгоритмів, все частіше зазнають критики.

"Багато хто побоюється, що розкриття логіки робота приведе до того, що здобувачі просто підлаштуються під систему, а індивідуальні якості, необхідні для тієї чи іншої посади, відійдуть на другий план", - резюмують автори дослідження.

Гамбурзька компанія rexx systems свідомо відмовилася від автоматизованого процесу підбору кадрів, сказав DW її представник Бернд Міхаеліс-Хаусвальдт (Bernd Michaelis-Hauswaldt). Важлива тема, на яку звертають увагу в зв'язку з цим, - захист особистих даних.

"Теоретично робот має право отримати доступ до профілю користувача на сайті вакансій або в спеціальних соцмережах, таких як XING або LinkedIn, тільки якщо сам користувач вибрав відповідну опцію", - підкреслює він.

За його словами, досвід роботи з 1200 клієнтами показує, що використання роботів-рекрутерів часто не виправдовує себе на практиці. В першу чергу, це стосується підбору персоналу на керівні посади.

Про останні досягнення в світі науки і техніки читайте в розділі #Х-Files на Соцпорталі.

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости