Дороге задоволення. Ціни на черешню не падають

  1. Главная
  2. Архив
  3. Социалка
  4. Дороге задоволення. Ціни на черешню не падають
16:30, 30.06.19
Соцпортал

У червні 2019 черешня в Україні продавалась за рекордно високою ціною

Черешня дорожчає. Цього року її продають до 100 грн. за кілограм, а це удвічі дорожче, ніж торік, заявляють експерти «Інфо-Шувар».

"Після незначного спаду на початку червня ціни на українську черешню до кінця місяця майже не змінювались. Досвідчені продавці сьогодні на черешні заробляють непогані гроші. Хоча знайти якісну ягоди їм цього року не просто. На гуртових ринках якісна черешня коштує 50-65 грн/кг (1,6-2,1 EUR/кг), а в роздрібній торгівлі ціни на неї подекуди доходять до 80-100 грн/кг(2,6-3,3 EUR/кг). Рік тому в цей час ми вже експортували черешню, а сьогодні через дефіцит якісної української черешні деякі національні мережі і оператори на гуртових ринках продовжують працювати із імпортною ягодою", - говорить Тетяна Гетьман, керівник департаменту «Аналітика» ОРСП «Шувар», найбільшого в Західному регіоні України гуртового ринку

Високі ціни на черешню цього року аналытик пояснює значно меншою її пропозицією в порівнянні із попередніми роками. Менша врожайність в українських садах є наслідком холодної та дощової погоди в травні та першій половині червня.

«Дощова та прохолодна погода в головних виробничих регіонах завадила нормальному запиленню та визріванню черешні . Дощі також не дозволяли вчасно обробляти сади від шкідників і затримували збирання ягоди. Тому пропозиція черешні, по-перше, є значно меншою , ніж рік тому, по-друге, вона нерівномірна. В наслідок цього ціни на черешню не просто високі, вони сильно коливаються. Тейдерам не легко працювати в таких умовах», - каже пані Гетьман

Рік тому ситуація на ринку була повністю протилежною. В 2018 році українські фермери зібрали один з найкращих врожаїв черешні, завдяки цьому Україна змогла кспортувати понад 3,5 тис. тонн цієї ягоди. Черешня в минулому сезоні навіть посіла місце лідера в рейтингу ягід, які Україна експортувала в свіжому вигляді. В цьому сезоні експорт черешні може помітно знизитись через причини, які були зазначені вище.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.Читайте також:

Дорогий батон: як зростали ціни на хліб протягом року

Минздрав: шелковицу, вишню и черешню надо кушать ежедневно

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости