Економісти закликають уряд контролювати ріст цін на овочі

  1. Главная
  2. Архив
  3. Политика
  4. Економісти закликають уряд контролювати ріст цін на овочі
18:37, 11.05.19
УНН

На думку економістів шалені стрибки цін на овочі абсолютно не відповідають індексу інфляції. Тому, закликають із застосуванням ринкових механізмів контролювати коливання цін на овочі.

Про це повідомляє УНН, передає Соцпортал.

Сезонні стрибки цін на овочі в Україні, які сягають 200-250%, потребують втручання уряду і застосування ринкових механізмів обмеження цін. Про це виданню повідомив виконавчий директор Українського дискусійного клубу Олег Пендзин.

- Індекс інфляції за минулий рік склав 9,8%, однак за цей час ціна на цибулю зросла на 198%, на буряк – на 140%. За великим рахунком, урядові необхідно доволі жорстко контролювати ринкову ситуацію і через ринкові механізми намагатися стримувати ці стрибки цін. Мова не йде про державне регулювання, але ринкових механізмів цілком достатньо, щоб позбутися шалених стрибків цін, - зазначив економіст.

За його словами, цінові стрибки, які спостерігаються зараз, є традиційним для України процесом, коли навесні починається різке підвищення цін на городину, яке триває до кінця травня й сягає 200-250%, а потім на 100-150% падають.

У той же час, у сусідніх країнах сезонні стрибки цін на аналогічну продукцію не перевищують 1-1,5%.

При цьому він додав, що стрибки цін на овочі пов’язані із проблемами у збереженні продукції, а також у контролі над балансами продукції, а також про відсутність чіткої позиції Міністерства аграрної продукції з приводу контролю над цінами на продукцію на ринку України.

Всі новини економіки України читайте в розділі #Банкова на Соцпорталі.

Читайте також:

Новости по теме

Популярные новости

Новости о войне

Последние новости